Честит 24 май! Президентът Радев празнува в Пловдив

Днес училищата са окичени с венци

Днес училищата в цялата страна са окичени с венци

Честит 24 май – празникът на буквите, просветата, културата и на славянската книжовност. Това е празникът, с който благодарим и на солунските братя равноапостоли Кирил и Методий.

Първите исторически данни за честването на писмеността ни датират 22 май 1813 г., когато, според данни от арменската летопис, в Шумен са отбелязали празника.

Официалната дата на първия ни празник е 11 май 1851 г. Тогава в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив по инициатива на неговия директор Найден Геров се организира празник на създателите на глаголицата Кирил и Методий.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник. За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България.

Нашата азбука е сравнително млада.

Най-старата известна фонетична азбука е създадена в Централен Египет около 1800 г. пр.н.е., според откритите там през 1990-те години каменни надписи, които насочват към произход, свързан със семитските работници в Египет.

Днес президентът Румен Радев ще посети Пловдив за участие в официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий.

Държавният глава ще бъде посрещнат в 9:10 часа пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ (площад „11 май“). В 9:20 часа ще започне тържеството, на което президентът Румен Радев ще произнесе слово. В рамките на честването Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще отслужи молебен, а пред паметника на славянските равноапостоли ще бъдат положени венци и цветя.

В 10.00 часа президентът ще се включи в шествие по повод празника, което ще започне от площад „11 май“ и ще завърши пред сградата на община Пловдив.

От 10.50 часа, в Драматичния театър, държавният глава ще участва в тържественото отбелязване на 60 години от създаването на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Президентът ще приветства академичното ръководство, преподавателите и студентите на висшето училище.

По-късно същия ден в София, от 18.30 часа, в Националния исторически музей държавният глава Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Програмата за деня: 

Тържествата в Пловдив ще започнат с връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители. Церемонията ще се проведе в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“, началото е в 8:30 ч.

Традиционната празнична литургия в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, е в 9:00 часа.

В 9:30 ч. вратите на храма се отварят и официалните лица ще се отправят към площад „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“. Там ще се състои тържество с официални слова, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Точно в 10:00 ч. е началото на шествието към площад „Стефан Стамболов“, което ще премине по ул. „Хан Кубрат“, подлеза на Аптека „Марица“, ул. „Райко Даскалов“, площад „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“. То ще бъде водено от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, носеща иконата на св. св. Кирил и Методий. В шествието ще се включат официални лица и гости, Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай със свещеници, представители на образователни и културни институции, представителна група на ХГ „Св. св. „Кирил и Методий“, представителни групи на училища от град Пловдив и Първи детски гвардейски отряд в България при ДГ „Мая“.

Пред сградата на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ №53 в 10 часа, концерт ще изнесе духов оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив. На площад „Римски стадион“ в 10:30 часа е вторият концерт от програмата. Ще чуем Концерт на Представителния духов оркестър на ВВС с  диригент – Михаил Младенов. На стълбите на „Каменица“ в 11 часа започва концерт – тържествен празничен поздрав от хоровете на Пловдив с участието на Ученически хор към НУМТИ „Добрин Петков“ с диригент Анастасия Баткова, хоровите формации към Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив: хор “Детска китка”, с диригент проф. Златина Делирадева,  Хор на Пловдивските момчета и младежи “Стефка Благоева”, с диригенти Милка Толедова и Борислава Благоева, Вокална група “Бамбини”, с ръководител и диригент г-жа Снежана Донева, Камерен хор „Иван Спасов” с диригент Гергана Люцканова-Петрова и хормайстор Росица Димова, Дамски хор „Тримонциум“  с ръководител и диригент г-жа Ваня Георгиева и хормайстор Борислава Благоева, Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, с ръководител г-н Борис Мирчев и диригент Илиян Тиганев, Детска Вокална Формация „Омайниче“, с ръководител и диригент Таня Орманова.

 

Leave a Comment