Не е вярно, че ЕК иска зърното от Украйна да влиза у нас без фитосанитарен контрол! Напротив

Украинското зърнопроизводство е като океан, а българското като езеро. За каква свободна конкуренция говори земеделският министър?
Жътва в Украйна

Жътва в Украйна

Министерството на земеделието разпореди проверка на внесеното зърно от Украйна едва в края на миналата седмица. Вчера пред БНТ министър Иван Иванов заяви, че Европейската комисия е взела решение стоката от Украйна да влиза в държавите от съюза без фитосанитарен контрол.

Това не е вярно.

В съобщение на ЕК от 12 май т.г. до европейските институции Комисията казва следното:

„Въпреки стремежа към улесняване на логистиката, митническите процедури все още са необходими за всички товари и поради продължителните процедури митническото оформяне може да трае няколко дни. Поради това изглежда спешно да се определи кои митнически процедури не са от съществено значение и могат да бъдат опростени, както и да се проучи къде ще бъде необходим допълнителен капацитет. В законодателството на ЕС не се изисква ветеринарно или фитосанитарно сертифициране нито за вноса на зърно, нито за транзитното му преминаване през ЕС. Държавите членки, в рамките на национална програма за контрол, могат да вземат проби, за да проверяват съответствието с изискванията на ЕС както по отношение на вноса, така и на националния пазар. Тези проверки обаче трябва да бъдат основани на оценка на риска, пропорционални и недискриминационни. … Следователно е необходимо държавите членки да осигурят подходящ персонал на граничните пунктове, за да се ускорят всички съществуващи проверки и да се предоставят денонощни услуги на всички съответни гранични пунктове…

13) Комисията настоятелно призовава държавите членки да прилагат основани на риска и пропорционални проверки и вземане на проби. Тя приканва държавите членки временно да прилагат максимална гъвкавост или дори да отменят несъществени изисквания, произтичащи от националното законодателство, както и да улеснят административните процедури, за да се сведе до минимум административната тежест.

14) държавите членки следва да осигурят подходящ капацитет и наличие на граничен контрол, митнически служители, фитосанитарни и ветеринарни инспектори по границите, за да се ускорят процедурите за контрол.“

Казано накратко, ЕК не отменя фитосанитарния контрол, а призовава той да се извършва по-експедитивно.

Заключение: Украинското зърно влиза у нас безконтролно, така както преди 20 май 2022 г. влизаха плодовете и зеленчуците през „Капитан Андреево“. Очевидно е, че граничен фитосанитарен контрол на българските граници, откъдето се доставя зърното от Украйна, липсва. Иначе министърът щеше веднага да отговори на притесненията на зърнопроизводителите с резултати от този контрол. Тоест, ние отново сме една разградена държава, която неграмотно чете съобщението на ЕК.

Вчера земеделският министър съобщи, че в страната ни са влезли 6000 тона пшеница и 1300 тона ечемик.

Не даде данни за внесения украински слънчоглед,

с който складовете на Пристанище Варна са задръстени заради поръчки на българските рафинерии. А през август ще започне прибирането на българския слънчоглед.

По последни данни на аграрното министерство цената на слънчогледа се срути с 200 лева/тон само за седмица и причина за това е именно евтиният внос от Украйна. Знаем, че и във воюващата държава силозите са пълни и за да освободят място, украинските производители продават миналогодишните си реколти на най-ниските в света цени. От 24 май 2022 г. е приет регламент, който позволява  временна либерализация на търговията и други търговски отстъпки по отношение на някои украински продукти, сред които всякакви зърна, меса, млечни продукти и яйца. Това означава, че за една година няма да се дължат вносни мита върху целия украински износ за Европейския съюз. Затова българските рафинерии си поръчват вноса на слънчоглед именно от там. И той минава през границите като у дома си – без анализи за качество и токсичност.

И тук стигаме до въпроса:

Поевтиня ли олиото у нас?

Да, стоката пада с по няколко стотинки, но пак е над 5 лева по цени на едро. По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) еднолитрова бутилка олио струва в края на миналата седмица 5,15 лева. А това означава, че рафинериите прибират висока печалба и са готови да продължат да го правят, докато не смъкнат цената на българския слънчоглед приблизително до тази на Украйна.

Никой досега не е съобщил на каква цена влизат у нас слънчогледът, пшеницата и ечемикът. А може и никой да не знае, след като сме си отворили така нехайно границите. Къде е грижата за българските потребители и за българските зърнопроизводители? Напълно липсва, а се оправдаваме с Европейската комисия.

В същото време българските зърнопроизводители отчитат, че себестойността на продукцията се е увеличила значително и ако те започнат да свалят изкупните цени, за да конкурират евтиния внос от Север, ще паднат под вложените разходи.

Министър Иванов някак си свърза вчера евтината украинска пшеница с цената на българския хляб и заяви, че целта на държавата е да запази насъщния на добра за потребителите стойност.

Това звучеше така: Пускаме украинската пшеница, за да не е скъп хлябът, защото потребителите ни са най-важни, пък и са няколко стотин пъти повече от производителите. Но дали хлябът наистина ще падне? Твърде съмнително е, като гледаме цената на олиото.

По-сигурно е търговците да спечелят, а зърнопроизводителите да фалират,

ако украинската пшеница и слънчоглед продължат да се наливат на родна земя.

Виновни ли са украинските земеделци?

Съвсем не. Не те изнасят, а нашите търговци и преработватели внасят. Това не е свободна конкуренция, както казва министърът.

Защото всички знаем, че Украйна е житницата на Европа. Нейното производство на пшеница се измерва на около 33 милиона тона. България произвежда 6-7 милиона, което е 5 пъти по-малко.

Украинското зърно традиционно се изнася към държави от Африка и Азия, които са слаби зърнени производители. България не е сред тях.

И ако министърът продължи да говори за свободна конкуренция и за солидарност, тогава, когато гладът в някои страни е ужасяващ факт, то означава, че изведнъж се е превърнал в министър на търговците. Защото заради натиска на украинския внос те ще изкупят реколтите на българските производители евтино, след което ще ги изнесат скъпо. А зърнопроизводството, с което толкова се хвалим, че е на световно равнище, най-после ще бъде поразено и то от късогледството на политиците.

 

 

 

 

Leave a Comment