Явор Гечев представи визията си за електронно земеделие – всичко на едно място в полза на стопаните

Служебният министър се подписа и под Меморандум за сътрудничество между УХТ, Аграрен университет-Пловдив и Медицински университет-Пловдив
Светлана Боянова, Явор Гечев, Александър Пулев

Светлана Боянова, Явор Гечев, Александър Пулев

Обединяването на многобройните земеделски бази данни и регистри в единна унифицирана система ще донесе реални ползи за производителите, които ще пестят време с електронните услуги и ще бъдат много по-добре информирани в ежедневната си работа, благодарение на интегрирането на данните. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев в Пловдив при откриването на конференцията за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 „Поглед в бъдещето”. Във форума участват и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, Светлана Боянова, председател на Европейския цифров иновационен хъб, експерти по дигитално земеделие и производители.

Явор Гечев каза, че в момента в министерството има над 160 регистъра. Той даде редица примери за разпръсната информация, която силно затруднява земеделците. За него събирането на всички базови данни на едно място в държавен облак, ще улесни изключително много стопаните. Влизайки в собствения си профил, те ще бъдат информирани както за възможности, така и за задълженията си. Ще могат да ползват редица безплатни и платени услуги – например вписването в Наредба 3, достъп до актуална агрометеорологична информация, автоматизиране на анализите, свързани с растителната защита и превантивни действия срещу неприятели по растенията.

Министър Явор Гечев изтъкна, че още следващата година ще бъде повишен контролът по отношение на земеделските практики, благодарение на сателитни изображения. „За да постигнем всичко това, държавата трябва да работи заедно с производителите, ИТ компаниите и Министерството на иновациите и растежа“, отбеляза аграрният министър.

По-късно министър Гечев се включи в подписването на Меморандум за сътрудничество между УХТ, Аграрен университет-Пловдив и Медицински университет-Пловдив за учредяване на консорциума PlovdivWineUni, като събитието беше организирано в Университета по хранителни технологии-Пловдив.

Leave a Comment