НАП продава къща на цар Киро, точно преди да излезе от затвора

къща на Кирил Рашков в Катуница

Някои от къщите на Рашкови в Катуница бяха подпалени от неизвестни

Една от къщите на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, е описана от пловдивската дирекция на НАП и е обявена за продан. Тя е сравнително малка – с площ от 125 квадрата, а към нея има двор от 740 свадрата. Къщата се намира в село Катуница, където се е устроила фамилията. Началната цена на имота е 90 000 лева.

Продажбата, организирана от НАП, изглежда странна на фона на присъдата на цар Киро, издадена през юни тази година. Тогава той бе осъден на две години лишаване от свобода и глоба от 800 лева за укриване на данъци. В хода на делото бе установено, че  Кирил и Костадинка Рашкови са укрили данъци в размер на почти 268 000 лева за периода 2003-2011 г. Начислената лихва върху задълженията им бе 267 320 лева. Съдът посочи, че и налога и лихвите вече са внесени в бюджета.

След години наред бездействие, данъчните в Пловдив започнаха ревизия на дейностите на фирмите на Кирил Рашков и семейството му още през 2011 г. Причината за спешните действия на НАП бе общественото недоволство, прераснало в бунтове след смъртта на 19-годишния Ангел Петров. Момчето бе прегазено от микробус, пълен с хора на Рашкови.

През месец октомври тази година Рашков ще излезе от затвора, където излежава 2-годишна присъда.

Преди месец ромската фамилия обяви, че ще се върне в Катуница след излизането на Кирил Рашков от затвора. Хората от селото обаче бяха категорични, че няма да позволят това да се случи. След смъртта на Ангел Петров някои от къщите на Рашкови в селото бяха подпалени и опожарени, а извършителят влезе в графата „неизвестен“.

Leave a Comment