Над 3000 банкери в Европа получават над 1 милион евро годишно

Сред тях няма български финансов мениджър

банка3175 банкови директори в Европейския съюз получават над 1 милион евро годишно. Сред тях липса български шеф на кредитна институция. Това се вижда в официалния доклад на European Banking Authority (EBA, Европейския банков орган), който се публикува за пръв път, пише „Капитал дейли“. Освен в България в Европейския съюз има още седем държави, в които годишните доходи на банкерите са под 1 млн. евро – Чехия, Естония, Латвия, Литва, Малта, Румъния и Словения.

Най-голям е броят на високоплатените банкери във Великобритания -2436, Германия 170, Франция 162, Испания 125, Италия 96 и Холандия 36. В Гърция има двама банкери с доходи над 1 милион евро, както и в Словакия.

Във Великобритания 1809 от милионерите по доходи работят в сферата на инвестиционното банкиране. В Гърция двама са получили минимум по един милион евро за 2011 г. – един в инвестиционното банкиране и един в друга област на банковата дейност. В Унгария трима са високоплатените в областта на банкирането на дребно, а в Португалия – 10 от общо 11.

Испанските хай банкери взимат средно всеки по 2.4 млн. евро. За двамата гръцки банкери се получава средно по 2 млн. евро годишен доход. В Австрия средният размер на годишен доход на банкер е 1.9 млн. евро, а в Германия и Словакия – 1.8 млн. евро. Средният доход на високоплатените банкери от Лондонското сити е 1.44 млн. евро, което прави общо около 3.2 млрд. евро.

Данните в доклада са събирани от Европейския банков орган на база информация, предоставена от надзорните органи в банковия сектор на ниво отделни страни членки. Посочените доходи са за 2011 г., като информация е подавана и за 2010 г.

Публикуваните аплащания на банкерите в Европа включват заплата, бонуси и други възнаграждения. В края на годината EBA ще публикува по-детайлен доклад с анализ за практиките на заплащане в ЕС. В резултат на траен политически натиск съюзът приема правила за доходите в банковия сектор, целта на които е да предотвратят плащането на големи бонуси, както преди кризата, които стимулираха банкерите за поемане на по-големи рискове. Сега в правилата е заложено размерът на бонуса на един служител да може да надхвърля веднъж заплатата му, като с одобрение на акционерите изплатеният бонус може да се увеличи на два пъти заплатата.

Новите правила се предвижда да влязат в сила през януари 2014 г.


Leave a Comment