Коматево започва бунтове срещу Венцислав Каймаканов заради 30-милионния заем

Коматевско шосеСтопираният в съда кредит ще блокира основния ремонт на „Коматевско шосе“, който кварталът чака от години
Кметът Тотев обяви, че ходът на областния управител е политически

Квартал Коматево в Пловдив посрещна остро и много гневно новината, че областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов е стопирал 30-милионния кредита на община Пловдив в Административния съд. Хората заплашват с бунтове – подписка, отказ от плащане на данъка върху МПС и директна среща с Каймаканов.

Жителите очакваха заема от Европейската банка за възстановяване и развитие, тъй като обещанието на кмета Иван Тотев бе с част от него да се реконструира и обнови напълно паважното „Коматевско шосе“. Кварталът от години настоява за това, тъй като пътят е разбит и опасен, а при това е важна пътна артерия за града. На шосето има големи предприятия като „Филкаб“, сладкарска фабрика, предприятие за ядки, цех за разфасоване на препарати за растителна защита и други. От миналата година отвори врати и частна болница, към която ежедневно пътуват стотици и хиляди автомобили, а наскоро бе открита и новата спортна база на футболен клуб „Ботев“. По това шосе търговците от града пътуват всяка сутрин и за тържище „Родопи 95“, за да закупят плодове и зеленчуци.

В писмо до медиите и копия до областния управител, кмета на Пловдив и председателя на Общинския съвет от Коматево заявяват, че са готови на ефективни действия срещу областния управител. „Ние, жителите на Коматево, обявяваме, че няма да допуснем политически разногласия да стопират за пореден път строителството на новото „Коматевско шосе“. Категорични сме, че ще се мобилизираме, за да покажем на управляващите, че визията на Пловдив и удобствата на жителите на града са много по-важни от политическите цели на партиите и лицата, които ги представляват. Благоустрояването на града и специално за нас – на основния път към квартала „Коматевско шосе“, трябва да бъде най-важната грижа за местната и областната управа“, се казва в откритото писмо.

В него се напомня за подписката, която кварталът бе направил в началото на миналата година със същото настояване – да се реконструира шосето. Тогава коматевци бяха обявили, че няма да плащат местния данък върху МПС докато общината не предложи решение на проблема. Тогава кметът Тотев ги успокои с обещанието, че през 2013 г. ще започне обновяването на шосето.

С 30-милионния заем от ЕБВР кметът имаше намерение да извърши реконструкцията на няколко големи пътни обекта в Пловдив-основен ремонт на бул. „Руски“ в участъка от кръстовището на Централна гара до бул. „Шести септември“, основен ремонт и разширение на бул. „Коматевско шосе“ в обхвата на Община Пловдив от ул. „Александър Стамболийски“ до входа на кв. Коматево, реконструкция на бул. „Шести септември“ в участъка от мост „Адата“ до бул. „Цариградско шосе“ в гр. Пловдив и изграждането на бул. „Северен“ (Северна тангента) от мост „Адата“ до бул. „Карловско шосе“.

Тази сутрин кметът Иван Тотев заяви пред медиите следното: „Чисто човешки смятам, че това е неприятна ситуация. Още повече, че решението е съгласувано с юристи на областна администрация, и то преди да бъде внесено за втори път в общинския съвет. Общината ще докаже правотата си по отношение на мотивите за този заем и мисля, че мотивите на Каймаканов ще паднат в съда. Жалко е, че от това решение потърпевши са пловдивчани. Връщането на заема от областния управител обаче няма връзка с процедурата по отпускането му, която ще бъде гласувана в Лондон тези дни от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).“ Тотев квалифицира решението на Каймаканов като политическо.

Съдебната фаза на кредита ще отложи намеренията за ремонти на важни пътни отсечки на пловдивската община с поне 6 месеца, смятат юристи.

Leave a Comment