Новият Закон за обществените поръчки ще обслужи обръчите от фирми

Младежите от протестите в София в петък вечер вече са по улиците на Брюксел, каза председателят на ДСБ Радан Кънев

Радан КъневНовият закон за обществените поръчки ще обслужи всички обръчи от фирми, най-вече на регионално и местно ниво. Така смята председателят на Демократи за силна България Радан Кънев. Законът трябваше да бъде обсъден на първо четене миналата седмица, но не успя да стигне до пленарната зала. Кънев уточни, че става въпрос за фирми, които са ицляло са запушили общинските и областните бюджети и печелят поръчките по непрозрачен начин.

 

На практика, според Кънев, проектозаконът ще пази мафията от Европа. Той не отговаря на натиска от страна на Европейската комисия за справяне с корупцията в сферата на обществените поръчки. Няма нищо общо с обещанията на БСП. И освен това се различава чувствително от първоначалния проект, внесен от вицепремиера Даниела Бобева.

В новия Закон за обществените поръчки изцяло липсва т.нар. електронна обществена поръчка. Процедурата по обжалване реално не е променена, тъй като отново ще е пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според Радан Кънев КЗК е най-малкото излишна инстанция, чийто решения нямат нищо общо с правото, а с определен административен, политически и бизнес натиск. Председателят съобщи, че Реформаторският блок скоро ще представи конкретни предложения за генерални промени или изцяло нов закон за обществените поръчки в съответствие с икономическите мерки на блока, които решавали всички описани проблеми.

„Много тъжно е, когато започваме да говорим за медии, които принадлежат на дадена партия, или за партия, който принадлежи на дадени медии. И двете неща са изключително неевропейски и спокойно могат да бъдат наречени мафия“, взе отношение и по друга болна тема Кънев.

„За съжаление тези случаи се увеличават. Не е въпросът да назовем един кръг, примерно кръга около Корпоративна търговска банка, който сме назовавали много пъти. Лошото е, че можем да броим до 15 и повече, а на местно ниво – далеч повече“, добави той. Уточни, че за олигархия в български условия може да се говори тогава, когато има нелегитимна връзка между пари, политика и медии.

Лидерът на ДСБ съобщи още, че блокът ще организира клубове на българите в страните от Европейския съюз. „Разбрах защо българските младежи не са по улиците на София в петък вечер – те са по улиците на Брюксел, говорят за България и за българска политика“, обясни той мотивите за инициативата.

Leave a Comment