Гонят офшорките от медии, банки и обществени поръчки

Делян Пеевски лично е поискал законопроектът да удари и собствениците на електронни медии, сред които е Красимир Гергов с bTV

бТВСобствениците на електронни медии, банки, застрахователни и пенсионни дружества, участниците в концесии, приватизационни сделки и обществени поръчки не може да са фирми, регистрирани в офшорни зони. Такъв Законопроект за икономическите и финансови интереси ще бъде внесен още тази седмица в Народното събрание, съобщи по Нова телевизия председателят на бюджетната и финансова комисия Йордан Цонев от ДПС. Ограниченията за офшорките са общо 20. Цонев уточни, че по настояване на Делян Пеевски в тях са попаднали и електронните медии. Офнюз.бг веднага реагира, че с това Пеевски иска да удари собственика на bTV Красимир Гергов, чиито фирми са регистрирани именно в такива зони.

“Непрекъснато се говори, че има непрозрачност в медиите. Този закон ще осветли собствеността в медиите и ще отговори на призива на германския посланик“, заяви Йордан Цонев.

Освен обществените очаквания, повод за внасянето на законопроекта у нас бил и дебатът, който се води по темата в институциите на Европейския съюз.

Цонев е категоричен, че промените в закона не са свързани с каквито и да било атаки срещу президента Росен Плевнелиев.

Делян Пеевски, който реално контролира медиите в “Нова българска медийна група”, не е официалният им собственик. Те се притежават от майка му Ирена Кръстева, а фирмата не е регистрирана в офшорна зона. Сред притежанията на Пеевски са “Телеграф”, “Монитор”, “Меридиан мач”, TV7, сайтове, списания.

 

Leave a Comment