„Сиенит холдинг“ и КЦМ 2000 представиха Икономическа зона „Тракия“

Строителната фирма е основен съдружник в 5 индустриални зони, управляващата компания на Комбината за цветни метали държи 50% в зона „Куклен“
Пламен Панчев, Никола Добрев

Пламен Панчев (вляво) и Никола Добрев

Икономическа зона „Тракия“ и създаденият клъстер „Инвестиционна инициатива“ стават мащабен играч от европейско равнище в предлагането на възможности за инвестиране в района около Пловдив. „Ще участваме в предстоящия инвестиционен форум в Брюксел, после в Мюнхен, Шанхай, а защо не и в Америка“, заяви председателят на Съвета на директорите на КЦМ 2000 и в Промишлено-търговска зона „Куклен“ доц. Никола Добрев. На специална пресконференция днес той и инж. Пламен Панчев – председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ и на сдружението „Инвестиционна инициатива“, обявиха параметрите на новата Икономическа зона „Тракия“.

Обединението е съставено от 6 обособени зони. В четири от тях „Сиенит холдинг“ е водещ собственик „в съдружие с израелски и италиански фирми“, уточни Пламен Панчев. Зоните „Марица“, „Раковски“, „Калояново“ и Хай-тех парк „Тракия“ са предимно върху закупени от съответните общини земи. В Търговско-промишлена зона „Куклен“ строителната фирма е равнопоставен съдружник с управляващата компания на Комбината за цветни метали – КЦМ 2000. Зоната е върху близо 700 декара земя, изкупена от община Куклен. Доц. Добрев уточни, че община Куклен има участие в зоната, тъй като в изграждането ѝ е участвала общинска фирма, а освен това има участие в инфраструктурата.

карта на Икономическа зона Тракия

Карта на Икономическа зона „Тракия“

Общата площ на зоните заедно с технологичния парк в Пловдив (в „Гладно поле“) е 10 700 декара.

До момента в зоните са построени над 100 предприятия, 80 от които са на чужди фирми. Направените инвестиции са в размер на над 1 милиард евро. Разкрити са 12 000 работни места.

Икономическа зона „Тракия“ има абсолютната подкрепа на общините в създаването на необходимата инфраструктура, а също и в разработването на новия прокт за създаване на железопътен ринг, който да свърже седем общини. Целта е по-бързо и удобно предвижване на хора и продукция от и към отделните зони.

В клъстера са включени и учебните заведения на територията на областта, тъй като именно оттам се очакват попълненията в заводите. „Инвестиционна инициатива“ е в пряка връзка и работи много добре и с Техническия университет – клон Пловдив.

За предизвестения преди година Агроцентър в Калояново, инж. Панчев поясни, че там се предвижда изграждането на тържище и на две преработвателни предприятия, за които се „опитваме да направим проекти в момента“. Той смята, че след 3-4 години Агроцентърът в Калояново ще заработи.

„Много разчитаме и на българските инвеститори“, заяви Пламен Панчев. Той посочи, че в момента се проектират 4 нови български предприятия на територията на зоните „Раковски“, „Марица“ и „Куклен“. Те ще са в областта на козметиката, преработката и машиностроенето. Бе уточнено, че Промишлено-търговска зона „Куклен“, където в момента има три завода, ще е домакин на предприятия от тежката индустрия.

 

 

Leave a Comment