Кой лъже! Министър Греков или фермерите?

Автор: Надя Петрова

лъжа, ПинокиоЕдно значимо несъответствие се наби днес на очи. Значимо, защото е в основата на протестите на животновъдите. Тази сутрин земеделският министър каза пред bTV буквално следното: „Никога не сме обещавали (на животновъдите) 70% изплащане на субсидиите сега. Ще ги раздадем на два транша по 50% и първият вече е факт.“ 

В същото време от десет дни животновъдите твърдят, че са подведени на Консултативния съвет по животновъдство, който се проведе на 9 юли. Тогава ръководството на министерството и представителите на фонд „Земеделие“ са заявили готовност да изплатят на животновъдите същия размер субсидии и в същото съотношение между октомври 2013 г. и януари 2014 г., каквито са получили през 2012/2013 г. Тоест 70% през октомври и 30% през януари.

Министърът каза днес: Не сме обещавали.

Животновъдите повтарят от 10 дни: Той ни обеща.

Някой лъже.

На събранието на животновъдите край Труд, Бойко Синапов още веднъж повтори, че неспазеното обещание е фатално за бранша. „Ние сме изтеглили кредити, базирани на това обещание. Министерството ни подведе“, заяви той поне три пъти днес, а останалите фермери се съгласиха.

Бойко Синапов е присъствал на Консултативния съвет и твърди, че това е чул, това е разбрал и това е предал на членовете на Националната асоциация на животновъдите, чиито председател е.

Танчо Колев, който е председател на Асоциацията на млеко- и месопроизводителите, също е присъствал на спорния Консултативен съвет. Запитан от „АгроПловдив“ какво точно е било обещано на 9 юли, той отговори така: „В интерес на истината министърът не спомена, че 70% ще получим през октомври. Но, неговите думи бяха следните: „Обещавам, че ще ви бъде изплатено през октомври същото, което сте получили и през миналата година.“ А миналата година ни бяха платили по 140 лева за крава и 29 лева за овца или коза. Тези пари представляваха 70% от годишните национални плащания. Не съм забравил, че когато министърът каза това, заместникът му Явор Гечев веднага го допълни: „Ще получите същото, нито един лев по-малко“. “

Танчо Колев уточни, че на същото събиране той е поискал през октомври на животновъдите да им бъдат изплатени 100% от националните помощи, за да може браншът да осигури зимното изхранване на животните. Оттам започнал разговора за субсидиите. Министърът възразил, че 100% няма да е възможно да се платят, но министерството се ангажира, че ще повтори миналогодишната схема.

„АгроПловдив“ попита и други животновъди на кого вярват. На председателите на животновъдните организации или на думите на министъра?

Пенко Налбантов, председател на сдружение „Тракия милк“ обясни, че не е присъствал на Консултативния съвет. Той обаче отбеляза, че когато фермерите са взимали документ от фонд „Земеделие“ за очакваните плащания през октомври, в него служителите са посочвали сума, равна на 70% от годишните национални субсидии. Фондът е издавал такъв документ на животновъдите, тъй като банките са го изисквали, за да отпуснат кредити. „Това означава, че на фонд „Земеделие“ му са били сведени тези разчети“, разсъждава Налбантов.

Така че, кой лъже?

Кой лъже?

Всичко казано дотук подкрепя отговора, че министър Димитър Греков днес сутринта е изрекъл нещо невярно. По-директната дума е лъжа.

В същото време обаче, „АгроПловдив“ се върна към архивните съобщения на пресцентъра на МЗХ. На 9 юли в електронната страница на министерството е качено съобщение, което посочва, че през октомври животновъдите ще получат 45 милиона лева, а през януари 2014 г. – останалите 40 милиона.

През този октомври браншът наистина получи около 45 милиона. През януари обаче трябва да му бъдат преведени повече от 45 милиона, тъй като сега фермите с кози и овце взеха под 50% от годишните доплащания.

Всичко написано дотук води към тежкото заключение, че в земеделското министерство цари безредие, което е престъпно за министерство, управляващо милиарди левове. Някой е подвел през юли министърът да си мисли, че 70% са равни на 45 милиона лева. Той е подвел животновъдите, че няма да има промяна в реда на плащанията. Фонд „Земеделие“ е подвел банките, че ще изплати през октомври за крава 170 лева, а за овца 29 лева. И накрая банките ще поведат фермерите към частните съдебни изпълнители, тъй като изплатените субсидии не могат да покрият кредитите, които са изтеглили.

Така този дяволски кръг накрая стига до протестите. Сряда, 11 часа, село Труд.

Leave a Comment