МС гласува Национална стратегия за горите

Три цели са записани в нея: баланс между природата и материалните ползи, гората като средство за децентрализация и ориентация на бизнеса към зеленото

гора през есентаПравителството е приело Национална стратегия за развитие на горския сектор в България за периода 2013 – 2020 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

В нея са записани три стратегически цели в средносрочен план: устойчиво развитие чрез баланс между екологичната функция на горите и тяхната способност дългосрочно да предоставят материални ползи и услуги; засилване на ролята им за осигуряване на икономически растеж на страната и по-равномерно териториално социално-икономическо развитие; увеличаване на приноса на горския сектор в зелената икономика.

Стратегията е изготвена от работна група към Министерството на земеделието и храните с участието на представители на научните среди, неправителствени екологични и браншови организации.

Документът е насочен към поддържането на жизнени, продуктивни и многофункционални гори, устойчив, конкурентоспособен и иновативен горски сектор, съхранено биологично разнообразие, количество и качество на водните ресурси в горските територии.

Предвижда се секторът да подпомага икономическото развитие на страната, да осигурява условия за пълноценна реализация на заетите, да допринесе за смекчаването на климатичните промени и да гарантира поддържането на здравословна околна среда.

 

Leave a Comment