Окончателно: 60.66% в страната и 53.34% в Пловдив „за“, АЕЦ влиза в парламента

преброени бюлетини

Малкото пуснати бюлетини вече са преброени

Въпросът за изграждане на АЕЦ „Белене“ най-вероятно ще бъде обсъден в Народното събрание. Всички проучвания до момента сочат, че избирателната активност е прехвърлила 20 процента, което ще задължи депутатите отново да разгледат ядрената тема.

Окончателните данни на ЦИК показват, че 60.66 процента от гласувалите са били за развиване на ядрената енергетика. Най-много гласове в полза на АЕЦ са събрани в област Плевен, към която е и Белене. Там отговорът „да“ е бил предпочетен от 72.55% от гласувалите. Недействителните бюлетити са 1.4 на сто.

Против изграждане на нови ядрени мощности са гласували 37.93%. Интересно е, че повечето от гласувалите българи в чужбина – 51%, са се обявили против нова АЕЦ.

Крайните резултати, които РИК обяви за гласувалите в Пловдив са 53.34% „за“ и 46.66% „против“. Най-висока е била активността на жителите в „Централен“, най-ниска в „Източен“. 166 бюлетини са недействителни. В града-община са гласували общо 64  433 души при 313 120 с право на глас. Това означава, че избирателната активност в Пловдив е надхвърлила 20 на сто.

Бившият президент Георги Първанов посъветва Станишев да започне да сформира бъдещия си кабинет и да обяви министрите си. БСП ще победи на парламентарните избори, но не и с абсолютно мнозинство, каза Първанов.

Leave a Comment