Животновъдите до министъра: Разбрахме се едно за кредитите, научаваме друго

Танчо Колев

Танчо Колев

Националното браншово сдружение на месо и млекопроизводителите изпрати днес писмо запитване до аграрния министър Димитър Греков. Копие от него получи и АгроПловдив. В писмото, подписано от председателя Танчо Колев, животновъдите питат защо след като на последния Консултативен съвет в министерството се е решило всички кредити от 2008 г. досега да бъдат разсрочени, от УС на фонд „Земеделие“ са гласували отсрочката да не важи за 2012 година.

Ето и цялото писмо:

Вх. № 34/09.12.2013 г.

ДО

ПРОФ. Д. С.Н. ДИМИТЪР ГРЕКОВ

МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

И ХРАНИТЕ

                                                                       

ДЕКЛАРАЦИЯ

от

Танчо Колев – председател на Националното браншово сдружение на месо и млекопроизводителите

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

 

От името на всички животновъди в РБългария Ви информирам за създалото се огромно напрежение в сектора, поради допуснат пропуск при вземане на решение от Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ на 05.12.2013г. отнасящ се до разсрочване на получените от нас кредити за изхранване на животни.

На последното проведено заседание на Консултативният съвет по животновъдство бе взето решение за разсрочване на лихвите и главницата по всички кредити, получени от нас животновъдите за закупуване на фураж, необходим за изхранване на животните – млечно направление. Видно от излязлото решение на УС разсрочени са само лихвите и главницата по кредитите, получени в периода 2008 – 2010 г., а тези от 2012 година не. За нас остава неизяснено защо 2012 година е пропусната?! Моля да имате предвид обстоятелството, че през 2012 година кредити са получени не само от ферми първа категория. Тогава за първи път се даде право и на фермите втора и трета категория да кандидатстват за кредит. Много от тези ферми вложиха получените кредити за модернизиране и преминаването в по – горна категория – съответно втора и първа и към настоящият момент е невъзможно да възстановят лихвите и главницата по кредитите.

Във връзка с гореизложеното всички животновъди в РБългария настояваме за незабавно разсрочване на лихвите и главницата по кредитите, получени за изхранване на животни през 2012 година.

С УВАЖЕНИЕ, 

ТАНЧО КОЛЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНО БРАНШОВО

СДРУЖЕНИЕ НА МЕСО И МЛЕКОПРИЗВОДИТЕЛИ

 

Leave a Comment