Работещите у нас са бедни, заради ниско образование

Разликата между дела на работещите бедни с висше образование – 2%, и работещите бедни без образование – 60%, у нас е значителна – близо 30 пъти, сочат обобщени данни на Националния статистически институт за равнището на бедност по професии и образование. Равнището на бедност по основни групи професии показва, че нискоквалифицираните работници са преобладаващ дял – около 30%, сред работещите бедни у нас.

Ниското образование прави работещите бедни

Ниското образование прави работещите бедни

Образователното равнище, което до голяма степен определя достъпа до по-добре платена работа, е в пряка връзка с бедността на заетите. Близо две трети от работещите с начално и по-ниско образование са бедни, а сред работещите с основно образование делът на бедните е 26 процента, отчита националната статистика.

Според НСИ – към началото на 2011 г. близо 20 на сто от българите са имали висше образование – всеки пети българин, около 44% са имали средно образование и около 36% са били с основно или по-ниска степен на образование.

Анализ на Евростат за взаимовръзката между между бедността и предаването й през поколенията, отрежда на страната ни сравнително устойчиво място в ЕС – данните на европейската статистика се покриват почти с тези на НСИ.

Според европейската статистика, която анализира данни за предаване на нивото на образование от родителите на децата през 2011 г. – близо 34 на сто от родителите с ниско образование са предали този статус и на децата си, около 60 на сто от респондентите със средно образование са предали същото ниво на образование на децата си и 63 на сто от висшистите са предали тази степен на образование и на децата си.

Първите няколко страни в ЕС с ниско равнище на образованието на родителите са: Малта – 73%, Португалия – 68%, Италия и Испания – по 50 на сто. Най-малко родители с ниска степен на образование са регистрирани в Литва, Чехия и Швеция – по около 10%.

През 2011 г. 54 на сто от сегашните възрастни в ЕС са имали родители с ниско образование, 30 на сто са имали родители със средно образование и 16 на сто – родители с висока степен на образование, сочат данни от анализа на Евростат. В него се отчита още, че около 70 на сто от семействата в ЕС, където родителите едва свързват двата края – предават този проблем и на децата си.

Leave a Comment