Бойко Борисов – състарен, освиркан и аплодиран, в „Панорама“

През 2015 г. ще катастрофираме страшно, предсказа бившият премиер

Бойко БорисовАплодиран и освиркан, освиркан и аплодиран – така влезе и така излезе от сградата на БНТ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе гост на „Панорама“ тази вечер. На 70 м от входа на телевизията го очакваха неговите симпатизанти, а на 6 метра до входа бяха хората на Николай Бареков от „България без цензура“. С отбелязване на този факт от него започна и интервюто му. Борисов бе видимо състарен и отслабнал.

Лидерът на ГЕРБ говори за енергийните проекти на правителството на Пламен Орешарски, за намаления днес от S&P рейтинг на страната, за политическата конфигурация в страната и за евентуалната катастрофа на България през 2015 година.

Той започна с ядрения реактор на Уестингхаус като го сравни с двигател на Мерцедес. Преди това обясни елементарно днешната ситуация, която наподобявала поведението на объркан човек, решил сам да си направи автомобил. Закупил е два мотора на Волга (правителството на Сергей Станишев 2005-2009 г.), но не ги е доизградил така че да има годен автомобил. Сега му предлагат мотор на Мерцедес и този объркан, беден човек иска да закупи и него. Най-важните параметри в изграждането на Седмия реактор на Козлодуй не са ясни – колко ще струва инвестицията, държавата ще я гарантира ли и как, откъде ще вземе кредит и при каква лихва, колко ще струва цената на тока след строителството, ще имаме ли договори за износ на ток и т.н. При това, не е ясно как ЕК ще се произнесе за Седмия реактор, тъй като България е на разрешителен режим в ЕС за изграждането на ядрени мощности.

Борисов акцентира и дори изчете официалното съобщение на рейтинговата агенция S&P, която намалява оценката за страната от „стабилна“ на „негативна“ с уговорката, че не е изключено в рамките на следващите две години да я намали допълнително.

Според лидера на ГЕРБ през 2015 г. страната ще катастрофира страшно и тогава само един човек („на който не искам да му правя реклама и няма да му кажа името“) може да поиска да управлява България. (Вероятно Борисов имаше предвид Волен Сидеров – б.р.)

Бойко Борисов подхвърли, че досегашните отношения с партиите от Реформаторския блок показвали, „че се обичаме“. „Обречени сме да бъдем заедно“, каза той и поясни, че ако не се обединят, това означава да кажат на избирателите си, че още 20 години ще ни управляват „тези“. Лидерът на ГЕРБ не отхвърли възможността и ДПС да премине на страната на дясно центристите.

Борисов отново каза, че Ахмед Доган е най-големият политик в страната. „Дори и сега мисли с два хода пред нас и пред реформаторите“, предположи бившият премиер. Той обърна внимание, че от новото време насам ДПС винаги е било в управлението на страната и единствено правителството на ГЕРБ не е допуснало партията на Доган до кормилото на страната.

Leave a Comment