Археолози откриха най-древния казан за ракия край Обзор

Археолози откриха инсталация, за която се смята, че е най-древният казан за ракия в света. Находката е открита в Обзор и датира от 9 век. Древният казан за ракия впечатлява с вида си. Той е съставен от три съда. Първият е голям и е поставен върху огъня. В него са джибрите. През втория минават спиртните пари и чрез глинени тръби стига до трети – медено бакърче, където дестилатът вече е охладен, разкрива уредникът на местният музей Илия Дочков.

Откриха най-древният казан за ракия в Обзор

Откриха най-древният казан за ракия в Обзор

Дотогава съдовете за производство на спирт, т.нар аламбити, са били от три до десет литра и изцяло са служили на фокусници и алхимици. Откритият съд обаче е доста по-голям. Той е за промишлено количество производство. Досега няма открит друг подобен съд, споделя Дочков. Ракиеният казан е открит съвсем случайно от местен жител.

Това е една от най-интересните находки в местния музей, която все още е със статут на музейна експозиция. Уредникът му грижливо е експонирал находките, голяма част от които са впечатляващи. Експонатите са били собственост на Дочков, събирал ги над 30 години, но с дарение наскоро ги прехвърлил на кметството в Обзор.

Leave a Comment