Ново министерство ще се грижи за енергетиката?

Специален екшън план 16/16 предвижда създаването на ново министерство, което ще отговаря за енергетиката в България. План 16:16 ще рестартира българската енергетика и ще се опита да съживи отрасъла. Той съдържа 16 мерки за стабилизиране на енергийния сектор у нас, които трябва да бъдат изпълнени до 2016 г., съобщава „Монитор“.

Създават ново министерство за енергетиката

Създават ново министерство за енергетиката

Резки движения и структурни промени в кабинета обаче няма да се правят преди изборите за европарламент през май.

Документът е готов само в първоначален вариант и неговото обсъждане на експертно и политическо ниво тепърва предстои. След това ще бъде подложен на широка обществена дискусия. Планът бил разработен от широка група експерти в работна група към Министерския съвет и е първият елемент от подготвяната енергийна стратегия.

Първата от мерките предвиждала отделянето на енергетиката в отделно министерство. Според запознати вече дори била ясна бройката на заместник-министрите.

Те щели да бъдат трима. Единият заместник щял да отговаря за стратегическото развитие на енергетиката, вторият – за газовия сектор, а третият щял да се занимава с въпросите на електроенергетиката и минния бранш.

Сред 16-те мерки за рестарт на енергетиката били набелязани и такива, свързани с определянето на цените на електрическата енергия. Обмисляло се да се промени начинът на формирането на цените. Причината да се мисли за такива мерки било, че според европейските норми от 2015 г. пазарът на електроенергия у нас трябва да се либерализира напълно. Това означава, че вече и домакинствата у нас ще могат сами да си избират доставчика на ток. Ускоряване на изграждането на енергийната борса също било сред набелязаните мерки.

Според „Преса“ план 16/16 предвижда и закриването на държавния Български енергиен холдинг. На негово място ще бъдат създадени три нови компании – електроенергийна, хидроенергийна и газова. В тях ще влязат държавните активи в съответните сектори.

От своя страна „Монитор“ също съобщава за сериозни промени, свързани с държавните енергийни компании, но според изданието БЕХ няма да бъде закриван, смятат запознати.

Още повече че в момента компанията е акционер в ключови проекти като „Южен поток“ и изграждането на българо-гръцката газова връзка, които са в процес на реализация. Мястото на проектните компании за въпросните проекти също остава под въпрос.

Leave a Comment