Деветата пивоварна на България ще е в Перущица

Инвеститор е пловдивската „Новарто инвест“ от IT сектора, която ще изгражда още винарна и къщи за селски туризъм
Комплексът на "Новарто инвест" ще е до "Червената църква" край Перущица

Комплексът на „Новарто инвест“ ще е до „Червената църква“ край Перущица

Деветата пивоварна на България ще се намира в Перущица. Тази пролет ще започне изграждането ѝ в близост от утвърдения отскоро паметник на културата – „Червената църква“. Обектът ще е в местността „Ленищата“ в северния край на града. Инвеститор е пловдивската компания от IT сектора „Новарто инвест“ООД. Това се вижда от регистъра на инвестиционните намерения в Министерството на околната среда и водите. Проектът за изграждане на пивоварната бе потвърден и от кмета на община Перущица Ради Минчев. „Надяваме се стартът на строителството да е през март 2014 г.“, каза той.

От данните, публикувани в интернет страницата на РИОСВ – Пловдив, става ясно, че новата пивоварна ще е с капацитет на производството 2000 литра бира за 6 часа. „Малкият цех за производство на бира ще се обособи като атракция в туристически комплекс.

Пивоварната  ще произвежда стабилизирана и т.нар. “жива” бира.

Напитката ще се прави от вносна суровина (малц),  ще се вари, охлажда и предлага за консумация в кегове за

Кметът Ради Минчев активно разработва проекти по Програмата за развитие на селските райони

Кметът Ради Минчев активно разработва проекти по Програмата за развитие на селските райони

наливна бира, като количествата са съобразени с нуждите на обекта и няколко външни заведения за хранене. За варенето на бирата ще се ползва котел ниско налягане на електрическа енергия или пиролизен котел на пелети с мощност около 40 КВт. За охлаждането на бирата ще се ползва хладилно съоръжение, работещо с екологосъобразен фреон. Отпадъкът от варенето ще се дава за храна на животни“, се казва в решението на РИОСВ – Пловдив.

Заедно с пивоварната,

„Новарто инвест“ планира изграждането на винарна

с годишно производство 60-70 тона. Към производствената база ще има и къщички за настаняване на туристи по програми за селски туризъм, стаи със собствени санитарни възли, приемна, зала за дегустации, тераса с барбекю, малка зоологическа градина и други. „Целият комплекс ще се оформи като един от най-привлекателните туристически обекти в страната“, убеден е кметът Ради Минчев.

Изкупената от частни собственици земеделска земя вече е преминала процедурата за промяна на предназначението в Министерството на земеделието и храните. Строителните проекти са готови.

Миналата година съдружниците на „Новарто инвест“ Борислав Минков и Георги Страшилов са имали намерение да реализират проекта на мястото на старата ферма за норки, чиято дейност отдавна е спряла. Там обаче се очертали трудности с прехвърлянето на площи от държавния горски фонд. Затова инвеститорите променили първоначалните си планове и започнали да изкупуват частни земи в близост до раннохристиянската базилика „Червената църква“.

ОЩЕ ИНВЕСТИЦИИ В ПЕРУЩИЦА

Съвсем скоро ще започне изграждането на многофункционална спортна зала до пътя между Брестовица и Перущица. Вече са минали всички процедури, строителството ще стартира до края на месеца. То трябва да приключи за 375 дни.

„Залата е за 14 вида спорт. Основните ще са футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон и тенис на маса. В нея могат да се провеждат и състезания по борба, бокс, фехтовка и други, като отборите ще идват с оборудването си“, посочи кметът Ради Минчев. Новата спортна зала ще отговаря на евростандартите – ще има 800 луксозни зрителски места, електронно табло и всичко, което се изисква по критериите. Финансирането – 6 милиона лева, е по мярка 321 по Програмата за развитие на селските райони. Обектът ще е върху 7.3 декара, към които е включен и голям паркинг. „Разчитам на по-досетливите частни инвеститори да изградят и хотел в близост“, даде идея кметът.

„Получили сме отговори от нашите спортни и параолимпийски федерации, които подкрепят изграждането на многофункционалната зала и заявяват намерение да я ползват“, поясни Ради Минчев.

Още една винарна ще бъде издигната в града. Инвеститор е фамилията Чорбови, която е собственик на голям лозов масив в землището на Перущица.

Белгийски производител на мебелен обков също ще стартира тези дни производството си. Базата на фирма „Мерал“ е в производствената сграда на „Шнайдер електрик“, която белгийците са закупили.

 

Leave a Comment