Трима влъхви разговарят – проф. Константинов, д-р Михайлов, Стефан Цанев

Писателят: Народът не иска демокрация
Психиатърът: Проблемът не е в дефицита на вяра, а в излишъка на суеверие
Математикът: Светът се управлява от луди, а България от налудности

Имунитетът на Волен Сидеров неизбежно ще падне. В това бяха сигурни проф. Михаил Константинов и д-р Николай Михайлов, които бяха гости тази вечер в „Панорама“. Третият „влъхва“ в студиото бе писателят Стефан Цанев.

проф. Михаил Константинов„Станишев е под огромен натиск, европейската му кариера е заплашена“, аргументира се проф. Константинов. Той предположи, че част от Атака ще изчезне от парламента, но други ще останат и ще осигурят кворума.

Като психиатър д-р Михайлов бе по-многословен относно Сидеров. „Неизбежно е този имунитет да бъде гласуван. Сидеров е специализиран да скандализира ЕС, но по начина, по който той го прави – систематично и нахално, ще бъде санкциониран…. Той е на границата на непоносим скандал. Това е кризисно поведение, което носи опасност на всяка крачка. Ако това управление желае да се самозащити, то трябва да игнорира Волен Сидеров, да даде знак и да препотвърди ангажимента на България да се движи в синхрон с европейските културни норми. Това, което прави Волен Сидеров, е на границата на екстаза…, това е неговото амплоа.“

На въпрос за очакванията в близкото бъдеще, проф. Михаил Константинов посочи, че се надява на добро представяне на десницата. За ситуацията днес, той си послужи със заключенията от книгата на Дейвид Оуен „Болестите на властта“. Според автора светът се управлява от луди. А според Константинов животът у нас е в плен на налудности. Като се започне от предлагането на „онзи господин“ (Делян Пеевски – б.р.), до случаите, в които хората се бесят, палят…, защото са под пресата на налудностите. „Имаме двама души – Станишев и Борисов, които не искат да си говорят и се държат като деца. Егото им е така наранено, че не мислят за България. Ами да се оттеглят в манастир тогава“, спонтанно предложи математикът.

д-р Николай Михайлов„Протестът не успя в нищо съществено“, обобщи д-р Михайлов. „Той не свали правителството. Но създаде протестна култура. Трябва да е ясно, че от тук нататък има три варианта за изход. Първия е насилие. Вторият – компромис, което значи диалог. Третият – избори. Като компромисът включва и въпроса за избори. Правителството да изкара пълен мандат е неприлична идея“, смята той.

Предсрочни избори веднага е много лоша идея, според проф. Константинов. „Изчислявал към, че избори днес биха вкарали 85 депутата на ГЕРБ и 15 на Реформаторския блок. Значи общо 100. Знаем за кого ще гласуват останалите. Едни избори ще балансират статуквото в обратна посока на това, което искат протестиращите“, над 100 процента е убеден Михаил Константинов.

Малко по-късно и Стефан Цанев влезе в разговора. Той прие поздравите на водещия Бойко Василев за получената награда на името на Стоян Михайловски и поясни, че Михайловски е пренебрегнат автор. Дори само гениалните басни за охлюва и орела и за светулката и бухала да беше написал, щеше да остане в литературата. Запленен от творчеството му, Цанев прочете откъс от неговата „Книга за българския народ“. В него везир се обръща към племеника си със съвети какво може да даде – имане, здраве, любов и т.н., но „власт, синко мой, власт само се не дава“, приключи цитата Цанев.

Стефан ЦаневСпоред писателя консенсусът в обществото няма да бъде постигнат от лидерите и върхушката. „Те трябва да се игнорират и тогава ще стане обединението на народа“, разкри своята теория драматургът. Според него разделение при обикновените хора не съществува – то е между партиите.

За Цанев няма две мнения – Изборният кодекс трябва да се промени. Защото сега народът гласува сляпо и партийната върхушка си подрежда протежетата. При изборите за кмет кандидатурите също са партийни, но партиите предлагат най-свестните си личности. „Би трябвало да се мине към този тип избори, ако искаме да променим системата.“

„Откривам, че народите не искат демокрация и народовластие“, сподели Стефан Цанев, вметвайки, че пише пиеса за Калигула. В народа действа стадният инстинкт. „Когато Юлий Цезар разбива демокрацията в римската република, народът се нахвърля срещу Брут“, даде пример писателят.

„Всички се стремят да обземат трите власти. Когато са обзели двете, това е произвол. Когато са трите е диктатура.“ Затова според Цанев трябва да се свика Велико Народно събрание, което да промени Конституцията така, че да се предотврати възможността една и съща партия да управлява трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна.

„Изчезвали са много народи, но влизането ни в ЕС допълнително крие опасността да изчезнем“, отговори писателят на актуалния въпрос за демографската криза.

По същата тема проф. Константинов посочи, че рискът ще съществува докато всяка българка не започне да ражда поне по две деца, които задължително трябва да образова. 900 000 души в България нямат и основно образование и това е тяхна лична драма – да не могат да пишат и четат.

„Няма нищо по-безобразно от оптимизма, ако той е паническо бягство от действителността“, произнесе се по повод същата тема д-р Николай Михайлов. „Политическата проповед за светли надежди граничи с престъпление. Демографията е метафора на едно напредващо бедствие на нашето историческо заличаване“, каза с типичната си поезия на мисълта психиатърът.

На последния въпрос към тримата за вярата, д-р Михайлов даде светкавичен отговор: „Нашият проблем не е в дефицита на вяра, а в излишъка на суеверие.“

Стефан Цанев посочи, че вярата му е в младите хора.

Михаил Константинов предпочете да е конкретен: „Имам трима синове и една внучка. Всички са тук и всички ще останем тук. Каквото зависи от нас, ще го направим.“

Leave a Comment