Грипна епидемия с три вируса до края на януари

Ако имате грип, не ходете на работа. Ако сте до кашлящ човек, дишайте през кърпичка, посъветва проф. Тодор Кантарджиев

Най-вероятно до края на януари Националният център по заразни и паразитни болести ще обяви грипна епидемия в д-р Тодор Кантарджиевстраната, съобщи директорът проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ. Изследванията към момента показват, че три вируса атакуват българите. Вирус В е обхванал между 10 и 15% от болните от грип, вирусът на свинския грип – 70 на сто и вирус тип H3N2 – останалите между 15 и 20 процента.

„Имате грип, когато изведнъж се почувствате отпаднал, вдигнете температура, започнете да кашляте и се появят мускулни болки“, посочи признаците д-р Кантарджиев. Ако до 24 часа не вземете лекарството, посочено от личния лекар, след това то не действа. Антибиотиците не помагат, не се тровете с тях, освен ако нямате усложнение от грипа като бактериална пневмония. „Установите ли, че сте болен от грип, не ходете на работа, не се движете из многолюдни места, стойте си вкъщи, за да не заразите здравите“, посъветва той.

В случай, че пътувате с обществения транспорт и се окажете до човек, който кашля, непременно си сложете кърпичка на лицето и дишайте през нея. Кашлящият човек разпространява вирусите до 4 метра разстояние. Затова японците през зимата се движат с маски на лицето. Ако на болния от грип му се наложи да излезе когато кашля, не бива да го прави в шепата си, а в кърпичка. В случай, че няма такава, да прави като скандинавците – да кашля в ръкава си, посъветва още директорът.

Витамините са най-добрата превантивна мярка. Взимайте и витамин Д, защото слънцето е оскъдно през януари, припомни проф. Кантарджиев.

Директорът информира, че едва 3 процента от населението в страната се ваксинира срещу грип, докато в Западна Европа 70 на сто от хората го правят.

Слава Богу, с бежанците не са внесени в страната опасни заболявания, съобщи още директорът. В съседна Турция осъществяват много добър контрол, системата им е отлична. В Сирия в момента има експлозия на детски паралич, тъй като заради войната в последните две години децата не са ваксинирани. Затова Световната здравна организация е осигурила ваксини за 16 милиона деца както за Сирия и Египет, така за в съседни на тях държави.

Leave a Comment