Калфин подаде оставка като лидер на социалистите в Европарламента

Лидерът на социалистите в Европарламента Ивайло Калфин е подал оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП, съобщиха от офиса на евродепутата.

Калфин се оттегля като лидер на БГ социалистите в ЕП

Калфин се оттегля като лидер на БГ социалистите в ЕП

В писмо до лидера на БСП Сергей Станишев Калфин пише, че целта му като водач на българските социалисти е била модерната европейска социална държава да стане факт за българските граждани и интересите им да бъдат защитавани и чрез механизмите на ЕС.

В същото време евродепутатът пише, че е изправен пред абсурден избор между идеите и партийното ръководство, които се оказват все по-несъвместими. Както и досега, за себе си той имал ясен и дългосрочен отговор на този избор и той е в полза на идеите.

В края на писмото, с което обявява, че се оттегля като лидер на българските социалисти в Европейския парламент, Ивайло Калфин уверява, че ще продължи да работи „за тези, които са ме избрали, за тези, чиито ръце съм стиснал. Аз съм убеден социалдемократ и ще направя всичко възможно тези идеи да бъдат защитени както в България, така и в ЕС“.

Ивайло Калфин остава член на българската делегация на социалистите и член на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Същевременно стана ясно, че Калфин ще оглави листата на проекта на Георги Първанов АБВ. Информацията бе потвърдена тази сутрин пред bTV от режисьора Нидал Алгафари, който е член на социалистите и на формацията на Първанов. Калфин в момента е евродепутат от ПЕС, избран с мандата на БСП.

Leave a Comment