11 милиона субсидии от ЕС за пасища, само 28% от наемателите – животновъди

Две фирми са наели почти 27 000 декара и ще получат над 770 000 лв. помощи

фермер на ливада11 милиона лева преки субсидии от ЕС ще получат фирми, общини и физически лица, които са взели под наем пасища, ливади и мери. Помощите, които се полагат, са по около 29 лева на декар и не се различават по размер от тези за отглеждане на житни, овощни, зеленчуци и други, съобщи в. „Преса“. Сумите ще бъдат изплатени до края на януари тази година. Броят на бенефициентите е 150, но от тях едва 41 се занимават с отглеждане на стопански животни. Те са само 28% от всички ползватели.

Пасищата от общинския фонд са се предоставяли под наем срещу 5 до 15 лева за декар.

Начело на списъка с ползвателите на пасища и ливади е фирма, която е наела 485 парцела с обща площ 17 360 декара в общините Карнобат и Тунджа. Компанията ще получи към половин милион субсидии.

Втора е друга фирма, чиито съдружник е регистриран в офшорна Панама. Тя е завзела 9 346.6 декара в община Ценово и ще получи 270 000 лева европомощи.

В същото време повечето животновъди нямат полета, на които да изкарат на паша животните.

Основният проблем е при общините, тъй като те владеят повечето мери и пасища в страната, коментира зам.-министър Бюрхан Абазов.

През септември миналата година от земеделското министерство и от парламентарната комисия по земеделие и храни обявиха, че ще се направят промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, така че животновъдите да ползват предимства при наемането на ливадите. Все още обаче тези промени не са гласувани.  Наемането на ливади и пасища без отглеждането на животни е законно.

Leave a Comment