85% субсидии за водни кладенци предвижда Програмата за селските райони

Чакаме Европейската комисия да позволи 100 милиона евро от неизразходваните средства по предишната ПРСР да бъдат прехвърлени за рехабилитация на напоителни канали

кладенец за водаСдружения и организации, които имат нужда от водни дълбочинни кладенци, ще бъдат субсидирани с до 85% от стойността на проекта според новата Програма за развитие на селските райони. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев при срещата си с депутати в Комисията по земеделие и храни в парламента вчера.

 

Хидрогеологът Жельо Василев разказа миналото лято за АгроПловдив на каква дълбочина може да бъде открита вода в района на Пловдивско и Чирпанско. Той посочи, че цената на всеки прокопан метър е между 90 и 100 лева.

Лошо поддържаната канална мрежа на „Напоителни системи“ принуждава все повече фермери да инвестират в сондажни кладенци и в системи за капково напояване. Засушаванията допълнително ги стимулират.

В края на миналата година Явор Гечев попита комисаря по земеделието Дачиан Чолош дали България би могла да използва 100 милиона евро от Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.), за да рехабилитира напоителната мрежа в страната. Комисарят тогава обеща съдействие, но все още няма отговор от ЕК. Явор Гечев е оптимист, че така необходимите за „Напоителни системи“ средства ще бъдат разрешени и ще послужат за възстановяването на магистралните водопроводи за напояване.

След предварителния разговор между Гечев и Чолош, България депозира в Еврокомисията искане за пренасочване на средства от гаранционния фонд към мярка 125 за изграждане на „Инфраструктура, свързана с развитието и адаптирането на земеделието”, която през първия програмен период така и не беше разкрита. 

Българското предложение е част от активите на „Напоителни системи” бъдат включени в капитала на ново държавно дружество, което да бъде създадено с основната цел да възстанови големите магистрални съоръжения, съобщи Farmer.bg.

В новия програмен период 2014 – 2020 г. средствата за напояване ще бъдат сравнително малко – около 100 млн. евро. 

Leave a Comment