Шест нови сорта плодове на Института по овощарство готови за градините през 2015 г.

Научното заведение завърши 2013 г. без задължения, отчете приходи от над 400 000 лв., консултира 60 фермера

На 06 февруари 2014 г. се състоя разширен Научен съвет на Института по овощарство в Пловдив за приемане Отчет за цялостната научноизследователска, производствена и финансова дейност за 2013г.

Ето и основните моменти в него:

Научни постижения

 

изложба на череши

Ежегодно Институтът в Пловдив организира открит ден на черешата

В резултат на завършващите проекти са интродуцирани нови съвременни овощни сортове, с което овощния генофонд на института и страната се е обогатил с 14 броя праскови и нектарини, 24 броя череши, 8 броя сливи, 15 броя кайсии и 1 междувидов хибрид. В резултат на селекционните програми при отделните видове е създаден хибриден фонд от над 1500бр. хибриди от контролирани кръстоски, на които ще се извърши селекционна оценка. Отбрани партиди от кайсиевите потомства, ще бъдат изследвани с помощта молекулярни техники чрез използване на маркери (MAS), в рамките на стартиралия през 2014г. проект по 7РП № 613654 -MARS.

Установено е, че методът полова дезориентация е ефикасно алтернативно средство за борба с основните неприятели по прасковата – източен плодов червей и прасковен клонков молец.

Доказано е, че хербигацията повишава хербицидната активност – биологична и икономическа – без нежелани въздействия върху овощните дървета и околната среда, а фертигацията осигурява благоприятно минерално хранене на овощните растения, поддържайки постоянни нивата на минералните хранителни вещества в почвата и почвения разтвор.

Практически успехи – нови сортове и технологии

В рамките на разработваните проекти са признати от ИАСАС  2 нови сорта ябълки, 1 сорт слива, 1 сорт праскова, 1 сорт череша и 1 плъмкотен сорт.

Ябълков сорт “Валана” е устойчив на струпясване и брашнеста мана и толерантен към зелената ябълкова листна въшка. Същият е с прибрана корона и колонообразен хабитус.

Ябълков сорт “Мелприма” е с ран срок на зреене, отлични вкусови качества, едроплоден и толерантен на огнен пригор.

Сливов сорт “Остромила” демонстрира невъзпримчивост към вируса на шарката.

Плъмкотен сорт “Стендесто” – притежава добра родовитост и вкусови качества.

Прасковен сорт “Спасена” показа полска устойчивост към вируса на шарката.

Черешов сорт “Тракийска хрущялка” е с много добри вкусови качества.

През 2014г. ще бъде заложено производство на пилотни количества посадъчен материал от посочените новопризнати сортове, които през есента на 2015г. ще се появят на пазара.

От Научния съвет на института са разгледани и приети две технологии – „Технология за интензивно отглеждане на черешата” и „Технология за отглеждане на орех (Juglans regia L.).”

Констатирано е , че сортовете Лара, Фернор и Чандлър са с по-късен цъфтеж от българските сортове, което е от значение за устойчивостта им на късни пролетни мразове.

Доказано е, че прибавянето на силиконов прилепител – Силвет Л-77 и физиологично кисел течен тор Текнофит рН+ към хербицидния разтвор на тоталния листен хербицид глифозат може да се използава за намаляване дозата на активното вещество, вкл. и за контрол на упорити многогодишни плевели.

Посочените технологии и технологични решения имат готовност за внедряване в производството.

В помощ на фермерите и бюджета

През 2013 г. учени на института са извършили над 60 бр. консултации на фермери, в .ч. и с посещения на място. Проведени са семинари и открити дни с активното участие на фермери.

Финансовата 2013г. се отчита като относително добра, тъй като е завършила без задължения към доставчици. Взети са мерки за оптимизиране на приходите и разходите. Реализирани са собствени приходи в размер на 436881лв.

14 научно-изследователски разработки

Научноизследователската програма на Института по овощарство -Пловдив през 2013г. включва разработването на 11 научно – изследователски проекта към ССА, 9 от които са завършващи, 1 проект финансирани от МОМН – по двустранното сътрудничество, един по COST програма и един по оперативна програма за транснационално сътрудничество. Тяхната тематика е свързана с интродукция, проучване и управление на овощни генетични ресурси, създаване на нови сортове и разработване на технологични решения за овощарството. Тематиката на международните проекти обхваща въпроси, касаещи: проучване върху ефикасността от използване на биорегулатори от ново поколение в ин витро растителни тъканни култури, изследвания свързани с черешата и координация и обмен на информация.

Резултатите от разработваните проекти имат научна и практическа стойност.

За следващия 4 годишен период Институтът по овощарство е предложил за разработване 6 нови научни проекта към ССА и е спечелил участие в нов проект по 7РП на ЕК.

Публикации

През 2013г. учените от Института по овощарство са публикували общо 38 научни труда, 4 научно-популярни статии и брошури и една книга. От тях 15 броя са публикувани в чуждестранни списания, в т.ч. една в списание с импакт фактор.Научната продукция на института е цитирана в 41 публикации, от които 10 в списания с импакт фактор., 20 в чуждестранни списания и сборници без импакт фактор и 11 в български списания и сборници без импакт фактор.

1 Comment

  1. Здравейте,
    От известно време ме занимава идеята да уплътня свободното време като пенсионер и добавя някакъв приход към пенсията. Идеята е да създам масив от лешникови насаждения и от Годжи бери на площ от 5 до 10 дка.Преобладаващият сорт от лешник да бъде от Тонда Джентиле и малко от Ран Трапезунски или Римски за опрашване. Терените /два/ са на надморска височина меду 450 и 600 м. и се намират в поречието на р. Малък Искър между гр.Етрополе и с. Джурово, Софийска област.
    Изхождайки от вашите знания и опит както за видовете, така и за климатичните особености на отделните райони, най-учтиво Ви моля за кратка консултация в това отношение. Очаквайки Вашия отговор, оставам с уважение.
    Васил Стоянов.

Leave a Comment