Малините и ягодите харесват торенето с дървесна пепел

Отпадъкът от изгарянето на широколистни е по-богат на хранителни вещества, отколкото от иглолистни
огън в камината

Пепелта от камината може да се използва за подхранване на овошки, ягоди, малини, касис

Дървесната пепел съдържа много хранителни вещества, но най-богата е на калий – около 10%. В нея има и редица микроелементи – бор, манган и други. Освен това съдържа и калций. Най-добър ефект от торенето с нея се получава при малините, ягодите и касиса. Може да се използва обаче и при другите овощни видове.

Съдържанието на хранителни вещества в дървесната пепел е различно според вида, от който е получена. Пепелта от широколистните видове е по-богата в сравнение с пепелта, получена от иглолистни. Също така пепелта от млади клонки е по-богата на хранителни вещества, отколкото от стари и дебели дървета.

Хубавото е, че този отпаден от горенето продукт, не съдържа хлор, който е вреден за овощните дървета. Може да се използва за торене, като се внася при обработката на почвата преди засаждане на разсадите. При самото им засаждане също може да се смеси с пръстта. При младите и плододаващи овощни дървета пепелта може да се използва по всяко време на годината.

Дървесната пепел може да се смесва с компост и с оборски тор (3 до 6%), торф, както и с минерални торове. Когато се добавя към азотен тор, сместта не бива да се оставя дълго време неоползотворена, тъй като причинява загуба на азота. Пепелта може да се смесва със суперфосфат в доза 8%. При смесване с по-голям процент се влошават качествата на суперфосфата.

Ако съхранявате пепелта, за да я използвате напролет, трябва да изберете сухо място. Водата много лесно отмива хранителните вещества в нея, като най-напред се губи калият.

Leave a Comment