Мария Габриел: Пчеларите трябва да бъдат включени в мерките за агроекология

Не може износители да изкупуват меда на 2 евро, а да го продават в Германия на 12

14752-_1024x683_620_348„В рамките на втория стълб – Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), има ясни възможности за пчеларите. Те могат да бъдат включени в мерките, свързани с агроекологията, Могат да бъдат включени към отделна мярка и насочени към малките земеделски производители.“ Това предлага в интервю за радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел.

 

Факт е обаче, че в първия вариант на ПРСР в мярка 10 „Агроекология и климат“ пчеларският бранш е изключен – виж тук. 

Евродепутатът обяснява, че агроекологията е основен приоритет в ПРСР – 30 на сто от бюджета на програмата е за агроекологични мерки.

„Кой повече от пчелите и пчеларите допринася за поддържане на биоразнообразието, чрез опрашването за това хранително-вкусовата верига и отделните растителни видове да съумяват да запазват целостта си“, пита Габриел. Според нея възможностите за включване на пчеларите в тази мярка са очевидни. „Те просто трябва да бъдат заявени сега, защото сме в ключов период, в който България дефинира своите приоритети за следващия програмен период.“

Един от основните проблеми на пчеларите са ниските изкупни цени на меда, обяснява Мария Габриел. „Това, което привлича внимание, е как можем да направим така, че тези продукти, които могат да заминат на западате пазари да не бъдат изкупувани на безценица в България, и в друга страна да бъдат продавани на съвсем различна цена. Конкретен пример – не може в България да се изкупува 2 евро килограм мед, а да бъде продаван в Германия за 12 евро.

Според евродепутата тази неизгодна за пчеларите ситуация би трябвало да ги стимулира да инвестират в кампания, която да им позволи и на други пазари да бъдат представени. Според Габриел трябва да има много ясен ангажимент и от страна на държавата. Например – информационни кампании, които да говорят за качеството на българския мед, които да осигурят представителство на България на различните международни изложения, защото това вече пчеларите го правят. Де факто са доста по-напред от институциите независимо дали става въпрос за национални или европейски.

 

Leave a Comment