Принципът за уседналост от 6 месеца остана в новия Изборен кодекс

Законът не предвижда електронно гласуване, нито мажоритарен вот

изборен кодексВъпреки острите спорове по два важни момента – принципът за уседналост и преференцията в пропорционалните листи, новият Изборен кодекс все пак бе окончателно приет.

Според приетите промени, за да имаме право да гласуваме, е необходимо да сме пребивавали поне шест месеца на територията на страната. Лютви Местан обяви текста за противоконституционен и поиска депутатите от БСП и дори от ГЕРБ да се подпишат под искане за тълкувателно решение по текста от Конституционния съд. За да бъде внесено, ДПС се нуждае от подписите на още 12 депутата. Лидерът на движението обаче срещна отказа на двете парламентарни групи.

Редакцията за уседналостта е противоконституционна, заяви за пореден път лидерът на ДПС Лютви Местан. Той определи решението на своите колеги като политически цинизъм и поиска съдействие с 12 депутатски подписа извън групата на ДПС, за да се поиска тълкувание на спорния текст от Конституционния съд:

От ДПС възразиха и на критиката на опозицията, че има лобизъм в решението за преференции в изборните листи, с което реално се отнема възможността избирателите да променят водача на листата. Вчера парламентът реши бюлетините, в които няма отбелязана преференция, да се отчитат като предпочитание за първия в листата. Водачът в партийната листа остава несменяем, а за втория ще важи праг от 7% за парламентарни и 5 на сто за евроизбори. Така на практика всички партии в парламента се отметнаха от обещанието избирателите да имат последната дума в подреждането на изборните листи. Днес правилата за парламентарния вот бяха приети и за изборите за общински съветници.

Депутатите отхвърлиха предложението на Мая Манолова за въвеждане на т.нар. „активна регистрация“. Идеята е ако не сме гласували на последните избори, за да бъдем включени в избирателните списъци за следващ вот, трябва сами да заявим желание да бъдем вписани. Народните представители обаче отхвърлиха променяната по предложение на ДПС. 

В новия Избoрен кодекс отпадна напълно електронното гласуване и мажоритарния вот. За първи път в 100 секции в страната ще бъде въведено експериментално машинно гласуване, но резултатите няма да бъдат отчетени.

 

Leave a Comment