НАЗ: Схемата за най-дребните стопани е популистко решение, взето на тъмно

Стартът на кампанията за подаване на заявления за подпомагане за 2014 г. е силно забавен, притесняват се зърнопроизводителите

Среща между министър Греков и НАЗДва дни след като председателят на ДПС Лютви Местан съобщи, че най-дребните земеделски производители ще бъдат подпомогнати с 1250 евро и ден след като министър Димитър Греков го потвърди, от Националната асоциация на зърнопроизводите (НАЗ) реагираха с писмо до медиите. Тази вечер те изпратиха прессъобщение, в което заявяват, че за втори път в рамките на един месец в Министерството на земеделието и горите взимат решение на тъмно без предварително обществено обсъждане. Освен това от НАЗ изразяват притеснение, че стартът на кампанията за подаване на заявления за подпомагане за 2014г. е силно забавен.

Ето и съобщението:

За втори път в рамките на месец се взема политическо решение относно схеми за подпомагане в рамките на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. без да е проведено обществено обсъждане с неправителствения сектор и земеделската общественост. Само две седмици след избухването на общественото недоволство на земеделските производители относно взетото на тъмно решение на МЗХ за прилагане на Схемата за преразпределително плащане, с която ще се подпомагат с по-висока ставка първите 30 ха на стопанството, е взето също така задкулисно и без обществено обсъждане ново политическо решение относно разпределяне на европейски средства по Общата селскостопанска политика 2014-2020г. Решението за прилагане на доброволна опростена схема за дребни земеделски стопани е чисто популистки ход на управляващите, без да е помислено рационално за условията за прилагане на схемата в българската земеделска действителност и за негативните последици, които би могла да окаже върху реалното земеделско производство.

Земеделските производители са силно притеснени и от сериозното забавяне на старта на кампанията за подаване на заявления за подпомагане за 2014г. Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява тазгодишната кампания да започне възможно най-скоро, а МЗХ да компенсира закъснението с удължаването на срока за подаване на заявленията по отделните схеми и мерки.

 

 

Leave a Comment