ГЕРБ остана без човек в ръководството на ЦИК

111 депутати от БСП и ДПСГЕРБ остана без заместник-председател в Централната избирателна комисия (ЦИК). След 5-часови спорове в парламента БСП и ДПС с гласовете и на трима независими депутати избраха за председател на ЦИК кандидата на социалистите Ивилина Алексиева, а номинираната от ГЕРБ Маргарита Златарева не беше избрана дори за неин заместник.

Докато парламента не избере друг зам.-председател, ЦИК ще работи с 18 души – един по-малко от записаното в закона. Срок за избирането му  няма. 18-те членове са достатъчни заседанията да имат кворум, дори ако ГЕРБ опита да ги саботира. От партията на Бойко Борисов обявиха, че ще внесат повторно кандидатурата на Маргарита Златарева в парламента и се надяват в петък тя да бъде гласувана. Управляващите обаче вече обмислят дали да не използват някой от независимите депутати, за да издигнат своя кандидатура.

Решенията в ЦИК се взимат с две трети от гласовете, или 13 гласа, защото по закон тя е от 19 членове. Така в заседанията на ЦИК ГЕРБ няма да може да блокира управляващите без помощ от НДСВ и „Синята коалиция“, които имат по един представител заради действащите си евродепутати.

Решението на управляващото мнозинство да отхвърли кандидатурата на Златарева дойде в отговор на президента Росен Плевнелиев, който по-рано днес назначи останалите членове на комисията. Плевнелиев даде шест места на ГЕРБ, пет на БСП и по едно на „Атака“ и ДПС. За същото разпределение настояваха и от ГЕРБ. Според управляващите обаче на партията на Борисов се полагат само пет места, а на ДПС – три.

По искане на БСП и ДПС депутатите гласуваха днес решение, с което предлагат на президента, за да запази съотношението между партиите, да отнеме едно място от ГЕРБ и да го даде на ДПС.

Leave a Comment