МС одобри позицията ни за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Министрите на земеделието от ЕС ще обсъждат състоянието в сектора на плодовете и зеленчуците

Правителството одобри българската позиция за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство. Форумът ще се проведе на 14 април в Люксембург и основната тема, която ще бъде обсъждана на него, е състоянието в сектора на плодовете и зеленчуците и евентуалните действия на общностно ниво за повишаване на конкурентоспособността му.

МС одобри позицията ни за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

МС одобри позицията ни за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

На срещата си министрите ще обменят мнения по доклада на Комисията относно прилагането на разпоредбите, отнасящи се до организациите на производителите, оперативните фондове и оперативните програми в сектора след реформата от 2007 г. България напълно споделя извода, че ниската степен на организираност и липсата на организации на производителите в някои държави-членки е въпрос от решаващо значение и налага допълнителни мерки за намаляване на дисбаланса в рамките на ЕС.

Според нас от важно значение е фактът, че производителите, които не членуват в организации на производители, и обикновено са сред най-малките, имат много слаба позиция при договаряне във веригата на доставки и са изложени в по-голяма степен на рисковете, свързани с глобализацията на пазара и изменението на климата. В тази връзка ще предложим да се предвидят промени в начина на финансиране по схемата за подпомагане на организации на производители на плодове и зеленчуци чрез оперативните програми, което да позволи нейното успешно прилагане от организации на производителите с ниски стойности на предлаганата на пазара продукция.

Кабинетът днес одобри и резултатите от два Съвета на Европейския съюз – по земеделие и рибарство и „Общи въпроси“, проведени в Брюксел на 24 и на 18 март.
На заседанието си министрите на земеделието проведоха ориентационен дебат по предложението за регламент относно действията за информиране и насърчаване, свързани със селскостопанските продукти на вътрешния пазар и в трети страни. По-голямата част от делегациите подкрепиха компромиса на Председателството, предвиждащ увеличение на нивото на финансиране от ЕС на 75% за национални и мултинационални програми, а в случаи на кризи – до 85 процента. За сравнение, първоначалният проект предвиждаше финансиране до 50% от ЕС за националните програми, а за мултинационалните – до 60 на сто. Предложението за регламент предстои да бъде обсъждано на тристранни срещи с Европейския парламент.

България подкрепи инициативата на Словения за европейска „медена закуска“, чиято цел е да допринесе за повишаване на съзнанието на младите хора и широката публика за значимостта на пчелите и пчелните продукти. Считаме, че трябва да се използват възможностите, които дава новата схема за разпределение на храни в учебните заведения, за да се повиши информираността на децата.

България подкрепи и Италия в искането й Европейската комисия да направи задълбочен анализ на ситуацията в сектора на ориза във връзка с увеличения внос от Камбоджа и при необходимост да предприеме навременни действия.

Leave a Comment