Мнозинството преодоля ветото на президента върху Закона за земеделските земи

ГЕРБ не присъстваше в пленарната зала

111 депутати от БСП и ДПСНародното събрание преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Със 127 гласа „за“ и нито един въздържал се или против депутатите окончателно приеха поправките в закона, които регламентират изискванията към собствениците на земеделски земи, начинът за придобиване на такива, а също така изменят реда и условията за отдаване под наем на пасища и ливади и създават гаранции те да бъдат отдавани на реални животновъди, а не на фиктивни собственици.

Против ветото гласуваха депутатите от „Коалиция за България“, ДПС и „Атака“, а народните представители на ГЕРБ не взеха участие в гласуването.

Междувременно докато депутатите пристигаха за извънредно пленарно заседание, на което трябва да бъдат обсъдени и промените в Закона за Черноморското крайбрежие, природозащитници се събраха пред сградата на Народното събрание с искане да не бъдат приети предписанията, с които ще се разреши строителството на зоните А и Б, които попадат в защитените зони от Натура 2000. Няколко активисти от „За да остане природата в България“ поискаха да присъстват на заседанието, но нито една парламентарна група не отправи покана към тях.

 

 

Leave a Comment