Зърнопроизводители очакват по-обилна от миналогодишната реколта от пшеница

Жътвата тази година ще започне малко по-рано от обичайното

Въпреки дъждовното време, посевите у нас към момента са в добро състояние. Земеделците дори очакват по-висока от миналогодишната реколта от пшеница. Влажното време обаче може да създаде и проблеми, тъй като е предпоставка за развитието на болести.

Зърнопроизводители очакват по-обилна от миналогодишната реколта от пшеница

Зърнопроизводители очакват по-обилна от миналогодишната реколта от пшеница

Иван Гочев обработва около 30 хиляди декара земя в Добричко. Казва, че от години не е имало толкова добра пшеница. Очаква над 700 килограма на декар, съобщи самият зърнопроизводител пред bTV.

„Годината наистина е влажна, предразполага за развитието на доста болести, но всички производители масово пръскат, третират своите полета с фугициди срещу мани, ръжди”, обясни Гочев.

Не навсякъде обаче реколтата ще бъде такава. Рискът от ниски добиви е най-вече в областите, където паднаха интензивни валежи, съчетани със силен вятър.

„За съжаление, нямаме инструмент за реакция към полягането. Повечето сортове българска селекция имат вкаран ген за ниско стъбло, което до голяма степен предотвратява риска от такова полягане. Полегналото растение фактически не може да изхрани зърното, влошава се наливането му и това е като краен факт много рязко снижаване на добива“, посочва селекционерът в Добруджанския земеделски институт доц. Галина Михова.

Макар че до жътва остава поне още месец, сделки „на зелено” с новата реколта вече има. Цената, на която се търгува пшеницата, е между 320-340 лева за тон. Според зърнопроизводители обаче тази по-ниска цена едва ли ще доведе до поевтиняване на хляба.

„Хлебарите трябваше да свалят цената на хляба доста по-рано, тъй като през 2013 г. продавахме пшеница на 450 лева, изведнъж продаваме на 350 лева, а цената стои непроменена“, посочи Иван Гочев.

Докато зърното не влезе в хамбарите, всичко е само прогноза. Жътвата тази година ще започне малко по-рано от обичайното.

Leave a Comment