Сюрпризите на преференциалния вот: №15 измести Станишев, Кунева няма да е евродепутат

Все още не е ясно при кого ще отиде „висящият“ мандат

Номер 15 в листата на Коалиция за България – Момчил Неков – събра повече гласове при преференциалния вот от лидера Сергей Станишев. Причината е, че много избиратели са отметнали “ №15 и отляво, и отдясно в бюлетината.

За момента ЦИК не е отчела официално резултата от преференциалното гласуване, но справка в публикуваните вече протоколи сочи, че е много вероятно Станишев да бъде изместен от първото място. Неизвестният Момчил Неков може да измести и втория в листата – Илияна Йотова. Той със сигурност ще влезе в Европарламента, обясняват наблюдатели. Неков е най-младият кандидат, той е на 27 години.

Меглена Кунева и Светослав МалиновПо информация на БНР  евродепутат от Реформаторския блок ще е Светослав Малинов (ДСБ), когото преференциалният вот извежда пред водача на листата Меглена Кунева. По-късно на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев направи уговорката, че дали ще има конкретен резултат от преференциалния вот, все още не може да се каже, тъй като не са обработени всички протоколи.

Все още не е известно окончателното разпределение на мандатите. Един „висящ“ мандат може да отиде в ГЕРБ, ДПС или Реформаторския блок.

По данни от 93% от обработените протоколи на Централната избирателна комисия разпределението на гласовете на вчерашните евроизбори е следното: ГЕРБ – 30.41%, Коалиция за България – 18.96%, ДПС – 17.36%, България без цензура – 10.65%, Реформаторски блок – 6.36%.

1 Comment

  1. ANAL-IZ каза:

    Тази история е много показателна. Тя говори за умствения багаж на гласуващите за БСП!

Leave a Comment