ДКЕВР предлага: Зелената енергия рязко надолу, само токът от биомаса да поскъпне

фотоволтаичен паркДържавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага рязък спад в изкупните цени на зелената енергия. В доклада си регулаторът иска с около 20 процента по-ниски цени на електроенергията от ветроенергийни централи и с между 50 до около 60 процента по-ниски цени на енергията от фотоволтачни централи, съобщи БТА.

При микро ВЕЦ и малките ВЕЦ се предвижда намаление на преференциалните цени в рамките на около 2 – 4 процента, а минимално повишение (с под половин процент) има на преференциалните цени за енергията, произведена от инсталации на биомаса.

Представителите на производителите на вятърна и слънчева енергия остро възразиха срещу предложенията на ДКЕВР и дори обвиниха регулатора в нарушаване на административно-процедурните правила при изготвяне на доклада за цените. Те заявиха още, че експлоатационните им разходи са силно подценени.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев посочи, че процедурата при изготвянето на доклада и насрочването на обществено обсъждане е изпълнена съгласно установените правила. Боев съобщи още, че ДКЕВР е започнала да изпраща писма до всички ВЕИ централи с искане да предоставят финансовите си отчети, за да може регулаторът да се запознае със състоянието на централите.

Leave a Comment