На „Агра“ се видя: Криза в земеделието няма

Панаирът се превърна в града на тракторите и комбайните, в 5-те палати стана тясно
откриване на агроизложбата в Пловдив

Мирослав Найденов и Десислава Танова пуснаха „Агра“

Международният панаир става все по-тесен за изложителите на „Агра“, доволен забеляза земеделският министър в оставка Мирослав Найденов. Той сряза днес лентата на селскостопанския панаир в Пловдив като преди това прозря, че догодина „Агра“ ще е още по-голяма. Над 420 изложителите от 20 държави участват в 5 панаирни палати и откритите площи между тях, съобщиха организаторите на проявата. Представените новости са със 77% повече, заетите площи с 25 на сто отгоре, а 82 фирми участват за пръв път в изложението.

В Китай се създават градини от български череши, селектирани от Института в Кюстендил, похвали разработката председателят на Селскостопанската академия (ССА) проф. д-р Петър Славейков. Нашите продукти намират добър прием в Европа и по света, допълни той. Председателят посочи още, че една от важните цели на селекционерите е да създадат сортове, устойчиви на суша заради глобалното затопляне на

овощен разсад

Фиданките се продават от 5 до 15 лв.

земята. ССА  показва на изложбата 30 нови сорта, патентовани през миналата година.

Живите животни, които също участват като симпатични експонати на „Агра“, са повече като брой, от специални и уникални породи, български и чужди. Има например френски месодайни крави, посочи проф. д-р Васил Николов, шеф на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.  Той похвали за добрата експозиция на бранша  Международния панаир.

Подизложбата „БиоАгра“също привлича бъдещите производители на биопродукти. Секторът отбелязва ръст от 30% годишно, посочи доц. д-р Владислав Попов от Агроекологичния център към Аграрен университет-Пловдив.

Международният панаир е като митинг от посетители. Техники от всякакъв калибър – от малки трактори до огромни комбайни, са разположени през палатите. Сред тях имам както неизвестни китайски марки, така и на светолни производители.  Алеите се използват

продажби на семена

Търговията със семена е много активна

за продажби на разсади на плодни дръвчета. Те се продават най-често за 5 лева фиданката, но има и изключения – разсадът от орех струва 15 лева. Щандовете за семена също бяха окупирани още от първия ден от клиенти.

Посетителите  имат шанс да спечелят награди, осигурени от Международен панаир Пловдив –   мотофреза мини мотоблок, прецизна механична сеялка и резачка за дърва. Печелившият талон ще бъде изтеглен в 12.00 ч на 9 март.

Изложението е отворено всеки ден от 9 до 18 ч,  в събота – до 14 часа. Билетът струва 3 лева, за ученици, пенсионери и инвалиди – 2 лева, а специалистите имат право на безплатен достъп след регистрация.

 

 

Още: Трактори, които пердашат с 50 км/ч на изложбата в Пловдив

Leave a Comment