Във Варна започна от снощи потопът. 9 жертви, трима в неизвестност

Кметът на града, премиерът и МВР шефът взаимно се обвиняват

Варна, потопВъв Варна сякаш започна от снощи потопът. Дъждът продължава да вали. Следобед се очаква и силен вятър. Жертвите са 11 според кмета Иван Портних, между които две деца. Единият загинал е от Добрич. Според вътрешния министър потопът е убил 9. Трима са в неизвестност. Премиерът Пламен Орешарски пристигна спешно в града. Държавният глава Росен Плевнелиев поднесе дълбоки съболезнования на близките на жертвите на бедствието и изразява надежда за бързо възстановяване на пострадалите.

Най-тежко е положението в кв. Аспарухово, където стихията е отнесла пътната настилка, много коли, разрушила е къщи. Високата вълна е е дошла от високите части на квартала, който е разположен на скат в южната част на града, разказват очевидци. В дере, което се намира под ул. „Горна студена“, има залети с кал и тиня много коли и 10 къщи. Активизирали са се свлачища.

Кметът обвини държавата в бездействие.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев пък зададе въпроса: „Няма държава или няма кмет?“:

„Кметът не е потърсил нито мен, нито главния секретар. Директорът на областната дирекция се опитва 2 часа безуспешно да се свърже с него. Има планове, които действат и може да се види кой какво е бил задължен да свърши и какво е свършил, за да видим няма държава или няма кмет. Основно в задълженията на кмета и на общината е да евакуират хората, да се погрижат за тях, да разчистят инфраструктурата. Това е безобразно поведение в този момент, когато кметът е трябвало да е в щаба и да ръководи тези дейности, а той не е бил там“, добави Йовчев.

„150 души са евакуирани от Добрич и около 40 – от Велико Търново“, обяви Цветлин Йовчев. „Към момента ситуацията започва да се нормализира, но все още е критична и има риск. Екипите продължават да работят по места. Максимално бързо ще работим за отпускането на средства за справяне с щетите, но до голяма степен това зависи колко бързо ще си свърши работата местната администрация“, добави вътрешния министър.

Най-сериозна е ситуацията в Килифарево, където е придошла река Белица и има стотици удавени животни, съборени къщи, отнесени коли и разбит асфалт, съобщава БГНЕС.

Няма пострадали граждани, създадени са условия за подслон и пренощуване, но по-голяма част от хората са отседнали при свои близки и роднини. Около 40 са наводнените къщи, съобщи кметът Димитър Събев.

Язовир „Голуша“ в община Стрелча прелива през стената, съобщи пред „Фокус“ шефът на Басейнова дирекция – Пловдив Никола Кърнолски с уточнението, че местната власт още в петък е взела мерки, оповестено е и няма опасност за населението.

Язовирът при Климент все още не прелива, изпуска се контролирано по реката. Реката е почистена, изсечена е дървесината по нея още миналата година и има проводимост, каза още Кърнолски.

По думите му няма данни за повишение на нивата на други реки на територията на Басейнова дирекция. Все още се събират данни за състоянието на водните обекти в нашия района, валежите продължават, но няма паника в населените места.

Премиерът Орешарски заяви, че ще бъдат отпуснати средства за възстановяване на обстановката в квартал „Аспарухово“. Министърът на отбраната Ангел Найденов пък оповести, че военна техника е изведена вчера по улиците на „Аспарухово“ малко преди полунощ.

 

 

Leave a Comment