Корпоративна търговска банка спира разплащанията си за 3 месеца, търсят ѝ купувач

Вложителите могат да бъдат спокойни, БНБ пое защитата на КТБ, оповести управителят на Националната банка Иван Искров

КТБЗаради „безпрецедентна кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт“ Корпоративна търговска банка (КТБ) предложи на Централната банка да я постави под специален надзор„. Така, в свое обръщение към клиентите си, банката на Цветан Василев обясни ситуацията, в която попадна.

Днес БНБ оповести, че поставя КТБ под специален надзор за срок от три месеца. В обръщението си от Корпоративна търговска банка посочват, че новият временен режим е допълнителна гаранция за защита на интересите на клиентите, а също така и – за бъдещо възстановяване на банковата дейност под прекия надзор на Централната банка. Банката цитира рекламното си мото „Клиентите са ни скъпи“ и обяснява, че „това е единственият мотив, от който се водим да предприемем тази нелека, но необходима в този момент стъпка.“

„КТБ не е фалирала, тя е под контрола на БНБ, така че вложителите в тази банка не трябва да сеIvan-Iskrov-upravitel-na-BNB.-Snimka-BGNES притесняват и няма смисъл да се нагнетява общественото напрежение“, съобщи днес управителят на Централната банка Иван Искров. 

„И малки и големи вложители трябва да са спокойни, защото банката е поета под контрола на БНБ, не е фалирала и не се налага да се прибягва до фонда за гарантиране на влоговете“, подчерта Искров.

Причината, поради която КТБ влезе в режима на „специален надзор“ бе заради „изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции“.

От днес правата на акционерите са отнети и са назначени квестори. Това са Христина Стамова, която вече е била банков квестор и Славяна Данаилова, дългогодишен служител на „Банков надзор“ в БНБ. Отнети са правата на акционерите, които държат над 10 на сто от банката – дружеството на Цветан Василев „Бромак“ с 50.66% и Bulgarian Acquisition Company II (суверенния фонд на Султаната на Оман) – с 30.35%. Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции.

„От една от най-ликвидните банки преди слуха, КТБ много бързо се оказа с изтеглени огромни средства“, посочи Искров. Като причина за напускането на „огромните средства“ управителят на БНБ посочи
анонимно писмо, изпратено до медиите в нощта на 18 юни от анонимен подател, представил се за служител на БНБ. В него се съобщава, че подуправителят на БНБ, отговарящ за банков надзор Цветан Гунев, е разследван от прокуратурата. Вчера се разбра, че това е вярно.

„Изтеглените пари от КТБ са прехвърлени в други банки, тоест остават в банковата система“, увери Искров.

Управителят на БНБ обясни, че кредитите към КТБ трябва да се обслужват междувременно, офисите й ще функционират, но никой няма да може да предявява претенции към нея.

„Квесторите са шефовете на банката в момента. Правомощията им са огромни, за да може да се консервира банката, тя е изключена моментално от платежната система“, обясни още Искров.

Той посочи още, че целта на БНБ е да санира банката, което може да означава и да ѝ се намали капитала. А след това да се проведат разговори с потенциални купувачи, каквито вече са се появили.

Искров подчерта, че с безотговорни публикации от медиите можело да си „бутнем къщата без да има никаква необходимост“. Под безотговорни публикации управителят на БНБ имаше предвид не целенасочената атака спрямо банката в последните дни на група медии, свързани с депутата Делян Пеевски и майка му, а това че анонимният сигнал за разследването на подуправител на БНБ е бил публикуван.

Leave a Comment