Нова българо-американска магистърска програма на Аграрния университет обещава стаж в САЩ

Част от дисциплините ще се преподават на английски език от американски и новозеландски преподаватели

Аграрен университетНова магистърската програма “Агробизнес и предприемачество” ще приема студенти бакалаври тази есен в Аграрния университет (АУ) в Пловдив, съобщиха от учебното заведение. Тя е съвместна инициатива на АУ и Института по аграрна икономика – София и се реализира с асоциираното съдействие на Колежа по земеделие, храни и природни ресурси към Университета Мисури, САЩ. Финансовата подкрепа за програмата идва от фондация „Америка за България“ по проект Achange.

Учебният план е разработен от водещи преподаватели и учени от Аграрния университет – Пловдив, Института по аграрна икономика – София, Университета Мисури – САЩ и Университета Масей – Нова Зеландия.

Обучението е задочно и за бакалаври от същото професионално направление продължава 3 семестъра. За бакалаври от друго професионално направление е 4 семестъра, а за професионални бакалаври – 5.

Пет от дисциплините на магистърския курс се водят от чуждестранни преподаватели от САЩ и Нова Зеландия на английски език с осигурен частичен помощен превод на български език. В програмата е заложена дисциплина по бизнес английски.  

В края на обучението десет от най-добре представилите се и мотивирани студенти ще участват в двуседмична стажантска програма в Университета Мисури. Стажантската програма включва практическо обучение в Колежа по земеделие, храни и природни ресурси към Университета, както и посещение на аграрни институции и земеделски стопанства.

Завършилите магистърската програма ще могат да ръководят еднолична или фамилна производствена ферма, а също и земеделски производства от голям мащаб. Обучението ще им помогне да заемат ръководни постове в средната и висшата държавна администрация или да станат експерти и консултанти на проекти и при управление на агробизнеса. Научната работа е друга перспектива пред магистрите.

 

Leave a Comment