729 евро/ha субсидия за био овощарите, но такива няма

 Производители на лимец казват: „Растението изяжда плевелите, бори се с болестите и не допуска вредители. Няма по-добро от него!”
Петко Ангелов

Петко Ангелов ще зарежда тази година с лимец веригите за здравословни храни

Броят на биофермерите в страната расте със светкавична стокорст. През 2010 г. те са наброявали малко над 500, през 2011 г. се увеличават с 140% до 1600, за 2012 г. Министерството на земеделието и горите все още не е публикувало данни. Според Райко Димитров, инспектор от сертифициращото дружество „Кю сертификейшън”, биофермите най-вероятно ще са стигнали числото 2000 през миналата година.

10 дружества в страната издават сертификат, който гарантира, че продукцията на природните ферми е чиста от индустриалната намеса на минерални торове и препарати за растителна защита. Само „Кю сертификейшън” е издало удостоверения на 480 стопанства. Те се приемат за достоверни както от страните от Европейския съюз, така и от САЩ и доста азиатски държави. Причината е, че светът се старае да направи изискванията универсални, за да може да има по-лесен обмен на стоките.

Наблюденията на „Кю сертификейшън” са, че най-малко биофермери има сред овощарите. Интересно е, че именно за тях са най-високите субсидии – 729 евро на хектар.

В Българска асоциация „Биопродукти” членуват едва 100 производителя. Това съобщиха нейни представители, които участват в панаирната изложба Агра със собствен щанд. Целта на присъствието им на форума е да покажат, че съществуват.

Сред изложителите в секцията Биоземеделие е и семество Петко и Стефка Ангелови. Тяхната ферма е точно под стената на яз. „Студен кладенец”. Занимават се с екотуризъм, отглеждат и древното житно растение лимец върху 180 декара.

Петко Ангелов поясни, че лимецът се среща на много места в страната в диворастяща форма и като плевел. Не се нуждае от препарати за растителна защита защото „сам си се пази”. „Изяжда всички плевели, включително и троскота”, посочи Ангелов. Не боледува и вредители не го нападат. От тази година семейството ще продава ценното зърно на вериги за здравословни храни. Продуктът е богат на магнезий и цинк, а когато семената започнат да покълват, съдържанието на двата елемента се утроява. Друг голям плюс е, че не съдържа глутен.

В Източните Родопи има няколко забележителни биоферми. В една от тях отглеждат сусам и правят най-вкусния тахан в страната.

 

 

 

Leave a Comment