АЗПБ иска от министерството яснота за директните плащания

Асоциацията настоява за конкретни решения до 31 юли, така че фермерите да си планират производството
Венцислав Върбанов

Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) иска от Министерството на земеделието и храните да даде ясни указания преди 31 юли по всички новости, които земеделските производители трябва да са изпълнили към 1 януари 2015 г.

АЗПБ изразява притесненията си, че до момента МЗХ няма детайлни указания към земеделците относно прилагането на всички новости. Изискванията за диверсификация, например, земеделците трябва да съобразят още сега след жътва – при изпълнение на почвените обработки съобразно планирания сеитбооборетен план на стопанството (вид култури, % съотношение, азотофиксиращи).  Задължението пък  за наличие на  5% ЕНП (екологично насочени площи) към стопанства, обработващи над 150 дка земя, земеделците трябва да познават в детайл от сега при подаване на декларациите по чл. 69 и чл. 70, които ще са база за сключване на споразумения, оформяне на правни основания за ползване на земеделски земи и подаване на заявления в кампания по директни плащания 2015 г.

По предложение на АЗПБ, направено през февруари, от месец юни е сформирана работна група към Министерството. Тя е провела три заседания, на които са обсъдени отделни елементи. Решения обаче още няма. Предстоят едни от съществените и основополагащи теми като прилагане на намаления на плащания над 150 000 евро, прехвърляне на средства между първи и втори стълб (които не са заложени и в програмата на групата за понеделник 7 юли). Вместо анализите и прогнозите да са в началото на дискусиите – те вероятно са оставени за финални, което обезсмисля цялата работа на групата.

АЗПБ настоява Министерство на земеделието и храните да предостави ясни инструкции по всички новости спешно, за да успеят в срок до 31 юли земеделските производители да планират следващата си стопанска година.

Leave a Comment