Къде са белите щъркели в Пловдив – виж и съобщи!

бели щъркелиСедмото международно преброяване на белите щъркели в Европа започна. То ще е до 20 юли, а догодина отново ще продължи. Последното броене на щъркелите бе преди 10 години и според първоначалните данни те са се увеличили в България с близо 20%. Пловдив също се включва със статистическа информация за местоположението и броя на гнездата на щъркелите, броя на птичетата във всяко от тях и колко от малките успешно напускат гнездото, съобщиха от дирекция „Екология и управление на отпадъците”.

Всички пловдивчани, които желаят да се включат в преброяването са приканени да подават информация за щъркелите и гнездата им в Пловдив на електронния адрес на Дирекция „Екология” към общината  – direkcia_ecologia@abv.bg или на специално създадения за целта сайт на Българското дружество за защита на птиците – www.shturkel.bg  , където могат  да се въведат  данните за щъркелово гнездо, с които разполагате в рубриката „Въведи данни за гнездо”.

Белия щъркел, не случайно е наричан „природен еколог и един от най-чувствителните индикатори за състоянието на околната среда”, това е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Според народните вярвания той носи щастие и късмет на дома и селището, където гнезди.

Данните, които ще постъпят до 20 юли ще се обработят от експертите на дружеството за защита на птиците. След това еколозите от общината ще ги разгласят. 

Leave a Comment