11 юли: Ражда се Петър Дънов – учителят, когото светът почита и до днес

Петър ДъновНа 11 юли 1864 г. в семейството на свещеник Константин Дъновски се ражда Петър Дънов.

Преди четири години класацията „Великите българи“ го постави на второ място след Левски. Но ако Левски е икона за всички българи, Дънов е Учител на хиляди хора по света днес и на стотици хиляди откак съществува и се разпространява богатото му духовно учение.

Българската православна църква не го припознава като велик и просветен дух, но това никога не е смущавало последователите на Учителя Беинса Дуно. Защото вечното търсене на истината за живота и смъртта намира отговори в беседите на Петър Дънов. В тях има и дълбока любов, и мъдрост, и светлина.

Петър Дънов е бил всестранно развита личност – той е пишел песни, създал е танцът на хармонията паневритмия, разбирал е езика на растенията и животните, знаел е естествени методи за лечение, бил е просветен астролог и френолог, можел е да вижда и в миналото и в бъдещето, в Космоса и в невидимия свят. Той е създател на Всемирното Бяло Братство.

Три от най-въздействащите правила на Беинса Дуно гласят следното: „Когато сърцето ти изстине, че не може да обхване и вмести свободата на другите, продължете тогава радиуса на сърцето си, за да обхване недостатъците на хората, и продължавайте свещения път на сърцето към Бога на Любовта и при най-големите несгоди.

Когато умът ви се помрачи, че не можете да разберете и приемете известни истини, удължете тогава радиуса на ума си. Мислете, че всичко така трябва да бъде, за да се изяви Бога на вечността в цялото си разнообразие. Него намирайте във всичко. И продължавайте великия път на ума към Истината и през най-големите противоречия.

Когато волята ви се изроди в своеволие, че спира своята деятелност в добро, удвоете тогава радиуса на волята. Приемете волята като дар от Бога и я посветете Нему. Тъй продължавайте мощния път на волята за проява на Божията благост и през най-голямото зло.“ 

Днес Министерството на транспорта валидира първата пощенска марка, посветена на 150-годишнината от рождението на великия българин..

Тази вечер от 19 часа в зала „България“ започна тържествен концерт на Софийската филхармония под патронажа на Юнеско, Министерството на културата и кмета Йорданка Фандъкова.

Бялото братство ще има утре, 12 юли, в 6 часа сутринта Празничен наряд по случай 150 години от рождението на Учителя. А в 12 часа обща молитва „Отче наш“. Утре вечер в Културния дом на Красно село отново ще има празничен концерт. В неделя, 13 юли, е предвидена Обща екскурзия до местността на бивакуване по време на Учителя –  Яворови присои и почистване език Извора.

Свързани публикации: Проф. Андрей Пантев: Всички в тази зала сме дъновисти

Астроложка-последователка на Петър Дънов: Следващото правителство ще падне

 

 

Leave a Comment