Спокойно, братя българи, емоциите са за по-първичните народи

Седмицата, преразказана от Георги Петров

Георги ПетровТегава седмица. Цветан Василев бил отмъкнал от собствената си банка КТБ милиарди. Кметицата на района „Център” Райна Петрова направила циганска далаверка с доставчиците на продоволствие за детските градини, за да иде без собствени парички в Тайланд. Бягайте да бягаме, гората се запали!

Спокойно, дами и господа, братя и сестри, обекти и съобекти на политическите и медийни облъчвания. До произнасянето на съда за евентуална тяхна виновност г-н Василев и г-жа Петрова са ангели златокоси, т.е. невинни. А дали съдът изобщо ще се произнесе и ако се произнесе, кога ще стане това, най-вероятно и Господ не знае. Защото си има  и друга работа или защото така е предвидено в сценария. Мене ако питате,  към тези напрегнати до фалцетност съобщения за далавери не трябва да сме съвсем доверчиви. Мисля, че ни зобмират с тях, за да правят, каквото им се прави, зад нашата паника.

Би имало някакъв смисъл, ако общественото внимание се съсредоточи над един или няколко такива случая и ги следи внимателно до произнасянето на последната съдебна инстанция. Не зная доколко това е възможно и как може  да се осъществи, но това, което сега  се случва – вдига  се тревога ден през ден с различни слухове, сигурно е полезно за някого, но е безкрайно вредно за обществото ни. То непрекъснато е в Брауново движение, не може да се подреди.

7737Обществото ни, като всички общества по света, е съставено от различни човеци и съдби. Нали по един начин се тревожи от дима над КТБ г-н Вежди Рашидов, който имал в нея два и половина милиона, по друг начин гледа на това Асенчо, който брули зелени бадеми за софиянци.

Пак повтарям, не се измъчвайте от съпричастност към г-н Рашидов.

Той или има парици и в други банки, или не заслужава съчувствие заради недалновидността си. Нима не е чул съветите на банковия авторитет и любимец на българската журналистика г-н Левон Хампарцумян, че умните хора не държат всичките си яйца в една кошница.

Преди да ви разкажа за Асенчо, ще споделя едно свое съмнение. Като задимя над КТБ, много силно се разтревожиха хората  около облагодетелствания от банкерската щедрост на г-н Цветан Василев  футболен клуб „Ботев” – Пловдив. Публично се завайкаха и спонсорираните от него  други видни люде на изкуството и спорта. За краткото време оттогава едни се измъкнаха, други се примириха. Само г-н Бареков,  за  когото се знаеше, че черпи политическата си мощ от щедростта на тази банка, не е свил знамената. А това според мен може да значи, че кресливият политик Бареков е нужен на някои интереси, на които е била нужна и КТБ. Къде са седалищата на тези интереси, у нас или в чужбина, не е публично известно.

А Асенчо е  един от двадасетината мъже и жени, сливенски цигани, наети да обрулят на зелено бадемовата градина над селото ни. Брули Асенчо с един дълъг прът, женицата му събира в чували. Така правят и другите семейства.

Те живеят в направени от полиетилен колиби в самата градина

вече трета  седмица. Сутрин, като минавах покрай тях, ме питаха как са завършили мачовете от световното първенство в Бразилия. И какво са казали за времето метеоролозите, ме питаха.

Една сутрин пък аз питах Асенчо защо брулят бадемите зелени. Софиянци ги ядат такива, ми каза. Помагало им за главите, за мозъците де, сочеше главата си Асенчо и добави, че софиянци не са добре с главите от мръсния въздух, но в София има работа и те имат пари. Като имат пари, си поръчат да им се начукат зелени бадеми и те ги ядат, за да си оправят главите. И предишните години съм чувал от берачите на зелени бадеми тази версия. А иначе селските всезнайковци ми обясниха, че неузрелите бадемови ядки се изпращат в Гърция. Където ги пъхат с машини в онези много вкусните и много скъпи маслини с бадемова ядка. Защо не го обясняват това на Асенчо и неговите бедни братя, не ми е известно.

Когато казах на Асенчо, че Бразилия е паднала от Германия със седем на един, той захвърли пръта и Image_4181371_128слезе от дървото.

Ей, бате, не мои тъй, ва, това Бразилия, как тъй със седем на един?

Изглежда, казах, Асенчо, бразилските футболисти са обидили с нещо духовете на починалите си предци и те сега им отмъщават. И заразказвах на Асенчо и на Асеночовица как в Бразилия хората са католици. Доста са религиозни. Но не са забравили съвсем  и старите африкански вярвания, дошли , както в Бразилия, така и на целия Американския континент с корабите, пренасящи роби. И сега в Бразилия си действа шаманството, упражнявано предимно от жени, чернокожи …

Асенчо и женицата му ме гледаха в недоумение. Както ние, целият български народ, гледаме в недоумение телевизора, от който ни обясняват колко тежат банкнотите, които отмъкнал от банката си  Цветан Василев, а самият Василев ни обяснява, че лоши хора, подпомагани от политици, власт и съдебна система, го клеветят.

Усетих се навреме и спрях. Иначе Асенчо като едното нищо можеше да започне да ми чука зелени бадеми, за да си оправя главата. А на мен тези  бразилски истории ми направиха много силно впечатление от романите на Жоржи Амаду и все  ги разказвам. Както и да е,

победиха германците, които вярват най-вече в подредеността и дисциплината,

емоциите са за по-първичните народи.

Иначе, ако трява за нещо да ни е мъчно, то това е, че световното по футбол свършва тази неделя. Беше една добра сянка, под която не се чувстваше толкова гадния огън и жупел, който ежедневно се сипе върху нас от политиката през увеличителното стъкло на медиите. Другите лета зловонието на политиканстването малко позатихваше покрай ваканциите, ама сега нали се задават пак предсрочни избори, май цяло лято ще си дъха на гнило.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment