Иво Прокопиев: За да платят депозитите над 100 000 € в КТБ, ще направят закона на мармалад

Защо да не дойде Международният валутен фонд, попита бизнесменът

Иво ПрокопиевБизнесменът Иво Прокопив заяви, че е противник на намерението държавата да възстанови на граждани и фирми депозити на стойност над гарантираните 100 000 €, вложени в Корпоративна търговска банка. За да се случи това, трябва да се приемат извънредни закони, които ще направят „на мармалад“ сега действащото модерно банково законодателство в България., каза той по бТВ.

Сметките на Прокопиев сочат, че за да се изплатят гарантираните депозити, държавата трябва да вкара около 1.3-1.5 млрд. лв. Сметките, по които има до 100 000 евро, формират общата сума от 3.6 млрд. лева. В същото време Фондът за гарантиране на влоговете разполага с 2.2 млрд. лв. Разликата ще бъде покрита от държавата.

Отделно от това в депозитните сметки в КТБ с по над 100 000 евро има общо 1.5 милиарда. От тях 440 000 лв. държат общински и държавни предприятия. Вчера управителят на БНБ Иван Искров изрично подчерта, че всички вложители ще получат парите, които са депозирали в КТБ, независимо от това колко са.

Това справедливо ли е, оправдано ли е и може ли държавата да си го позволи, попита Прокопиев.

Бизнесменът смята, че отговорност за това, което се случи в КТБ носят на първо място БНБ и комисията за финансов надзор. И на второ – последните 3-4 правителства, които позволиха банката на Цветан Василев да порасне толкова бързо.

Иво Прокопиев попита защо България е отказала да стане член на Европейския банков съюз. Ако бяхме в него банковата ни система щеше да работи с ясни правила, да подлежи на европейски банков надзор и да се ползва от Европейския фонд за гарантиране на влоговете.

Събеседникът се съгласи в идеята на Бойко Борисов България да покани Международния валутен фонд. Те имат технически капацитет да направят анализ на нашата банкова система, мотивира се Прокопиев.

Leave a Comment