Външни сили опитват да дестабилизират страната чрез КТБ

Банката може да се спаси, раздадените кредити да се върнат и нито един от нас да не плати цената, убеден е Иван Костов
Иван Костов

Иван Костов

„Случва се нападение върху Корпоративна търговска банка (КТБ). Досиетата за 3.5 милиарда кредити не може да са изчезнали. Има поне четири места, от които може да се вземе информация за тях“, заяви днес по бТВ бившият премиер Иван Костов, който сега ръководи Лабораторията за управление на риска към Нов български университет. „Няма да е лесно, но КТБ може да се спаси, така че нито един от нас да не плати цената за това“, каза Костов. Той добави, че хората, които са работили за финансовата стабилизация на България в края на 90-те години могат да извършат тази операция, включително и той самият.

Според Костов крайната цел на нападението може да е пълна дестабилизация на страната, предизвикване на банкова криза и падане на Валутния борд. В тази посока може да действат външни сили. Запитан „кои, откъде“, Иван Костов не отговори директно, но даде пример с Украйна, към която през 2004 година Русия е приложила подобен сценарий, който довел първо да падането на правителството и парламента, а после и до смяната на избрания президент.

Бившият премиер обясни, че е възможно крайната цел да е и ликвидирането на натрупаните кредити, които в такъв случай ще трябва да плати държавата. В подкрепа на това той разказа историята за фалита на банката на Държавна сигурност – Първа частна банка.

„Това обаче ние няма да го разберем, защото ще бъде затворено между синдиците, ако назначат такива“, поясни Костов. Те ще продадат обезценените кредити.

Експремиерът смята, че трябва да се разследва твърдението на Цветан Василев, че кредитните досиета са в следствието. Ако прокуратурата е взела досиетата и се е намесила по време на одита, който наскоро приключи в КТБ, тя на практика го е препятствала. „Трябва да се провери дали кредитните досиета не са в прокуратурата“, горещо препоръча Костов.

В самото начало на разговора с него, той подробно обясни защо ситуацията в КТБ не е толкова тежка, колкото се опитват да я изкарат. Според официалните отчети печалбата на банката през 2013 г. е била 70 милиона лева, които са резултат от платените лихви по депозитите и получените лихви и такси от раздадените кредити. Дори за първото тримесечие на годината банката има положителен резултат, макар и не толкова добър, колкото е бил за предходната година. За първите три месеца печалбата на КТБ е била 52 милиона лева на годишна база.

Според Иван Костов при вземане на решения за Корпоративна банка трябва да се гледат с предимство интересите на огромната част от клиентите, които са обикновени граждани и фирми. А в момента всички са се вторачили в собствеността на КТБ, където има политически зависимости.

Костов отрече да има участие във възхода на банката. Тя бе създадена през 2000 г., но без участието на Цветан Василев и тогава бе на 29-о място от общо 30 банки. Василев се появи през 2001 г., обясни той. И добави, че КТБ е напредвала по време на правителството на НДСВ и на Тройната коалиция, и е направила най-голям скок при управлението на Бойко Борисов. Костов призна, че пенсията на жена му е запорирана в банката, но отрече той или негови фирми да имат кредити или влогове в КТБ. Според него слуховете, че е свързан с просперитета на Цветан Василев целят да бъде дискредитиран така че никой да не повярва на мнението му за ситуацията и изхода от кризата с КТБ.

Свързани публикации: Св. Гледачев: Русия е зад Цветан Василев и затова той ще бъде криминализиран

 

Leave a Comment