20 юли: Големият грешник дядо Добре става на 100 години

дядо ДобреДнес, 20 юли, дядо Добре Добрев става на 100 години. За себе си той казва, че е извършил голям грях и затова се е заел да проси пари за храмовете. А знаете ли, че всички големи светци са се смятали за грешници?

С дългата си бяла брада и бели коси той е нашият български съвременен светец, от когото се възхищаваме, но не разбираме.

Вече 20 години дядо Добре стои пред софийските храмове „Свети Седмочисленици“ и „Св. Александър Невски“ и събира милостиня, която дарява за ремонт на църквите. Досега старецът безсребърник е получил стотинки, които общо са над 70 000 лева. Дарил ги е на църквата в родното си село Байлово (2005 г.), за реставрация на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци (2007 г.), за ремонт на църквата в Калофер (2008 г.) и на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ (2009 г.). В над 100-годишната история на патриаршеския храм няма по-голямо дарение от неговото – 35 700 лева.

Събраните пари, той предавал на жена, която ги влагала в банка. Когато се натрупа по-голяма сума, той я дарявал на храма, който си е избрал. Така и парите за „Александър Невски“ дарил, като извикал настрани служител на църквата и му подал чек със сумата. „Това е за църквата“, казал той, обърнал се и си тръгнал. Все едно му е услужил със стар прочетен вестник.

светецът целувкаДядо Добре не е монах, нито свещеник. Оженил се е навреме, създал е четири деца. Когато след 10 ноември 1989 г. държавата връща земите и имотите на истинските им собственици, той продава своите, дарява ги на църквата и тръгва да проси. Вече не живее в къщата си, а в малка пристройка в двора на църквата в Байлово.

Тази година на 8 май премиерът Пламен Орешарски поиска да му връчи отличието „Достойните българи“, но дядо Добре не се появи на церемонията. Него не го вълнуват човешките грамоти и награди, той търси по-истинските, божиите.

Не е ясно дали дядо Добре знае, че днес става на 100 години, но вероятно хората на Байлово и медиите ще му припомнят.

Миналата година неговият лик се появи на фасадата на столичен блок в кв. „Хаджи Димитър“. Около образа му са изписани думите доброта, честност, чистота, смиреност, великодушие, вежливост, самообладание, сдържаност,  поетичност, уравновесеност, дружелюбие, добронамереност към всички живи същества, съсредоточеност, безстрашие, липса на притежание, преданост към Бога, мълчаливост. А всички те могат да бъдат заменени с една – светец.

Да си жив и здрав, дядо Добре, още дълги години!   

Leave a Comment