9 август: Истината е там, че агент Скъли става на 46

Палавата Джилиън Андерсън има два неуспешни брака, три деца и множество награди

Истината е някъде там … и по-точно в това, че днес агент Скъпи от „Досиетата Х“ става на 46 години.Джилиън Андерсън

Актрисата Джилиън Андерсън Лий е родена на 9 август 1968 г. в Чикаго, Илинойс. Веднага след раждането ѝ, семейството се премества в Пуерто Рико , а след това – в Англия. Тя прекарва следващите девет години в Обединеното кралство, докато баща й Едуард посещава London School of Film Technique в Ковънт Гардън, за да учи филмова продукция. След няколко години баща й се премества в Гранд Рапидс, Мичиган, където ръководи компания за филмова пост-продукция, докато майка ѝ работи като компютърен анализатор.

Желанието на Андерсън да се отзазе на актьорството започва след прослушване за пиеса, докато е ученичка в City High School. Известна като малко дива и проблемна тийнейджърка, Андерсън разкрива, че с актьорската игра, „моят светоглед се промени, оценките ми се повишиха и аз бях избрана за“ най-добра ученичка. “

След като се дипломира през 1986 г., Андерсън се записава в DePaul University и получава бакалавърска степен по изящни изкуства от престижния Goodman Theater School. Когато е на 22г. тя се премества в Ню Йорк, за да пробие в актьорската професия.

Една от първите големи роли на Андерсън в пиеса извън Бродуей – „Absent Friends“, за които тя печели дейвид духовни и Джилиън АндерсънTheater World Award през 1991 г. Малко след това, се премества в Лос Анджелис, за да преследва кариера в киното. Нейният пробив идва, когато е избрана да играе агент Дейна Скъли в телевизионния сериал „Досиетата Х“ (1993-2002). Сериалът с участието на Дейвид Духовни се превръща в култова класика. С тази си роля Андерсън печели многобройни отличия, сред които и Screen Actors Guild Award за изключително представяне от актриса в драматичен сериал (1996), награда Еми за Най-добра водеща женска роля в драматичен сериал (1997), Златен глобус за Най-добра актриса в телевизионен сериал – Драма (1997) и Screen Actors Guild Award за изключително представяне на актриса в драматичен сериал (1997 г.).

През това време тя също участва и в игралните филми „The X Files: Fight The Future” (1998), „The Mighty „(1998 г.) и „House of Mirth” (2000). С последния филм тя печели British Independent Film Award за най-добра актриса и награда за Най-добро изпълнение от анкета на Village Voice Film Critics. През 2000 г. Андерсън записа „Досиетата Х“  в историята, като стана първата жена, която пише и режисира епизод.

След като сериала приключва, Андерсън участва в пиесата „What the Night Is For“, което ѝ печели отново отличие за Най-добра актриса през 2003 г. През 2005 г., тя играе в всепризнатата телевизионна екранизация на Би Би Си на романа на Чарлз Дикенс „Bleak House“, както и се появява във филма „The Last King of Scotland“(2006).

През 2009 г. тя се участва в шоуто „A Doll’s House“, за която получава номинация за Laurence Olivier. На следващата година, се появява в ролята на Уолис Симпсън, херцогинята на Уиндзор, заради която крал Едуард VIII абдикира, за да се ожени за нея. За участието си в драмата „Any Human Heart“ (2010) тя е номинирана за награда BAFTA. На следващата година, тя участва в всепризнатата адаптация на Би Би Си  „Great Expectations“ (2011 г.).

Андерсън  се омъжва за първия си съпруг, Клайд Клоц, художествен режисьор на „Досиетата Х“ на Нова година, 1994 г., в Хавай. Те имат дъщеря – Пайпър. Двамата се развеждат през 1997 г. През декември 2004 г., Андерсън се омъжва за Джулиан Озане, режисьор на документални филми, на остров Ламу, край бреговете на Кения. Две години по-късно тя обяви, че се разделят. Андерсън и вече бившия ѝ приятел Марк Грифитс имат двама сина: Оскар, роден през ноември 2006 и Феликс, роден през октомври 2008 г. Тя се разделиха през 2012 година. През март 2012 г., Андерсън разказа пред списание Out, че е имала връзка с момиче, когато е била ученичка.

 

Leave a Comment