Абсолютни безобразия в ДФ „Земеделие“, Брюксел може да спре милиарди левове

Висят 1.650 млрд. лв. заради липса на одитор на Разплащателната агенция, други около половин милиард могат да бъдат загубени по ПРСР

Абсолютни безобразия е вършело предишното ръководство на ДФ „Земеделие“. Така земеделският Васил Грудевминистър Васил Грудев определи работата на фонда под ръководството на Мирослав Николов. Според правилата на ЕК, проектите по Програмата за селските райони (2007-2013), които са предимно за селски туризъм, микропредприятия и модернизиране на земеделските стопанства, е трябвало да бъдат разписани до края на юни. Става въпрос за над 1000 проекта. „Стояха на едно диванче, хвърляха се хипотези, че само едни хора могат да ги разписват със задна дата. Това е абсолютно безобразие с труда на хората, които чакат цяла година“, каза Грудев. В момента тече ревизия във фонда. Според земеделския министър институцията не е готова да прилага новата ПРСР.

Ако до края на годината 337 млн. евро от програмата за селските райони не стигнат до земеделските производители, парите ще бъдат загубени за страната, защото по правилото N + 2 максималният срок за изплащане на субсидиите се извършва до две години от одобрението на проектите.

От цялата сума до момента са разплатени едва 61 млн. евро, обясни пред медиите Васил Грудев.

Дори през октомври да се преведат средствата за агроекология и сеитбооборот, близо половин милиард лева няма да влязат в земеделието и селските райони, с което страната ще отбележи най-големия си провал от влизането си в Европейския съюз, според експерти.

Заради липсата на одитираща компания България може да загуби и 1.650 млрд. лв. Това са изплатените в периода 16 октомври 2013 – 15 октомври 2014 средства на фермерите, които Брюксел трябва да възстанови на страната. Преди това обаче одиторът трябва да се произнесе дали парите са разпределени според правилата. А одитор липсва. От месец май 2013 г. досега са се провели два процедури за избор на сертифициращ орган, които са провалени заради възражения на кандидатите. В момента тече третата. Васил Грудев е разговарял с представители на ЕК и е поискал да бъде удължен срокът за подготвяне на одиторския доклад до края на януари 2015 г. Министърът се надява, че ще бъде направена тази отстъпка за България. В същото време обаче той се притеснява да не бъде провален и третия опит за избиране на одитор на Разплащателната агенция.

 

 

 

 

Leave a Comment