Ваксинирането на незаболелите от „Син език“ животни започва септември

Цялата кампания ще струва около 5.5 млн. лв., половината от които ще бъдат поети от европейския бюджет

ветеринарен лекарВ края на септември ще започне ваксинирането на незаболелите от „Син език“ дребни и едри преживни животни, а напролет догодина – на всички. Броят на необходимите ваксини е около 5 милиона. Това съобщи днес в Карлово  зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Радослав Карабаджаков, цитиран от БТА. Цената на всяка една ваксина е 0.55 евро. Предпазването на животните от болестта ще струва към 5,5 млн. лева.

Отпускането на парите ще бъде договорено с Европейската комисия на среща на 3 септември, а до края на месеца след провеждането на процедура ще започне ваксинирането, уточни д-р Карабаджаков. Той поясни, че половината от средствата трябва да бъдат отпуснати от националния бюджет, а другата половина ще бъде поета от Европейската комисия.

Стопаните ще бъдат компенсирани със 150 до 250 лв. за умряло животно, ще им бъдат изплатени и компенсации за непреките загуби. Най-големите огнища на заразата са в областите Кърджали, Хасково, Сливен, Пловдив, Бургас и Ямбол.

Екарисажите у нас работят на пълен капацитет за унищожаване на починалите животни, а кметовете са инструктирани да определят площадки за загробването им

Leave a Comment