Ректорът на АУ Д. Греков: Иван Станков е перфектен и като специалист, и като човек

Като студенти го обичахме, като преподаватели го уважаваме, отзоваха се за новия агро министър доценти от катедра „Животновъдство“ в Аграрния университет
ректорът на Аграрния университет

Проф. Димитър Греков похвали избора на президента за министър на земеделието

Проф. Иван Станков е превъзходен специалист в областта на животновъдството и много добър управленец. Двамата с него сме ректори втори мандат и се познаваме от години,“ веднага се отзова на въпроса на „Агро Пловдив“ ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Димитър Греков. „Той е  много стриктен и принципен преподавател, специалността му е овцевъдството. Котира се не само в нашата страна, но и навън с познанията и разработките си. Като ректор пък успя да изведе Тракийския университет на много високо ниво. Този ВУЗ вече не е типично аграрно учебно заведение. А е сбор от медицина, педагогика, малко и аграрни науки. Но в крайна сметка проф. Станков успява да балансира, което, повярвайте ми, е доста трудно при толкова разнородни специалности“.

Проф. Греков е убеден, че новият министър ще си свърши работата прецизно, балансирано и ненатрапчиво. „Ние от аграрната наука сме зад него и му вярваме“, подкрепи го от разстояние ректорът на АУ. Той смята, че Иван Станков ще демонстрира приемственост и ще се справи при преговорите за европейското финансиране на земеделието. „Защото българските фермери вече свикнаха със субсидиите, но очакват и нещо повече.“ Погледът на проф. Станков трябва да бъде насочен към максимално доближаване на субсидиите на нашите фермери към  тези на западноевропейските. Иначе тотално ще изостанем и като количество, и като качество на продукцията“, смята ректорът.

„Чудя се само дали на хората в учреждението, което управлява, ще им стигне времето да оценят достойнствата му. Защото проф. Станков е много скромен като човек“, замисли се ректорът. „Но скромността изисква уважение, нали“, предположи той.

БИВШИТЕ СТУДЕНТИ ЗА МИНИСТЪРА

Доц. Дойчо Димов, катедра „Животновъдство“ в АУ

Той е добра душа, има благ характер. Беше ми преподавател и още оттогава му личеше, че умее да работи с хората, да ги ислушва и да им помага. После, когато и аз специализирах в областта на овцевъдството, срещите ни продължиха. Това, че излъчва благост не му пречи да да устоява позициите си. Авторитетен е без да е тираничен.

Доц. Матина Николова

Изборът на проф. Станков за служебен министър е много точен. Той е невероятен човек. Беше ми преподавател в Тракийския университет. Всички студенти го обичахме. Водеше и лекции, и упражнения и беше майстор да прикове вниманието. Корифей в овцевъдството. На изпитите беше много толерантен, не помня да е късал някого.

Leave a Comment